Leestijd: 3 minuten | 02 maart 2020
DRIEBERGEN – Wycliffe Bijbelvertalers bestaat dit jaar vijftig jaar in Nederland. Het hele jaar besteedt de Nederlandse organisatie aandacht aan deze bijzondere mijlpaal. Volgens Bram van Grootheest, directeur, staat dankbaarheid daarbij centraal. “We zien dat het Bijbelvertaalwerk in een stroomversnelling raakt, dat is Gods werk! Daar zijn we dankbaar voor. Dit delen we door middel van persoonlijke verhalen, activiteiten en Project 20/25.”
De basis voor de Wycliffe-organisatie werd begin vorige eeuw gelegd. De Amerikaan Cameron Townsend probeerde aan de Caqchiquel-indianen in Guatemala Spaanstalige Bijbels te verkopen. Hij vertelde hen dat het boek een belangrijke boodschap bevat van de almachtige God. Ze gaven hem het antwoord: “Als jouw God zo machtig is, waarom spreekt Hij dan onze taal niet?” Deze vraag zette Townsend aan het denken. In 1917 besloot hij bij de Caqchiquel-indianen te gaan wonen om hun taal te leren en de Bijbel te vertalen in de taal van hun hart. Dit werd het begin van de wereldwijde organisatie Wycliffe Bijbelvertalers.
Wycliffe Nederland
Vanaf 1964 kreeg het werk van Wycliffe Bijbelvertalers voor het eerst aandacht in Nederland. Bankmedewerker Pieter Koen hoorde over de grote behoefte aan Bijbelvertaalwerk. Hij nam ontslag bij de bank waar hij werkte en werd in 1970 de eerste directeur van Wycliffe Bijbelvertalers Nederland. In de jaren die volgden, breidde het werk van Wycliffe steeds verder uit. Eind 2019 was de Bijbel, of een deel daarvan, beschikbaar in 3.384 verschillende talen.
De laatste vertaling
Dit jubileumjaar lanceert Wycliffe Project 20/25. Het doel is om in de komende vijf jaar vijftig nieuwe vertaalprojecten te starten. Van Grootheest: “Een wereld waarin iedereen een Bijbel heeft in de taal van zijn hart. Dat is waar Wycliffe Nederland al vijftig jaar aan werkt. En we zijn er bijna! Dat komt doordat het Bijbelvertaalwerk de afgelopen jaren in een enorme stroomversnelling is geraakt.”
Dankzij moderne technieken, samenwerkingen en de inzet van lokale kerken gaat het vertalen sneller dan ooit. “Het tempo ligt zo hoog dat we ervan uit kunnen gaan dat de vertaler die ooit aan de laatste vertaling begint, op dit moment al geboren is! Wycliffe Nederland werkt hard mee om de eindstreep zo snel mogelijk te halen. Wat een vooruitzicht dat iedereen God in zijn eigen taal kan horen spreken.”
Betrokkenheid
“Ik zie dat God doorgaat met Zijn werk,” vervolgt Van Grootheest. “Dat geeft rust en vertrouwen. Het is Zijn werk. Tegelijk zet Hij daar mensen voor in.” De organisatie is dankbaar voor het werk, voor de steun en betrokkenheid van christenen in Nederland en voor de inzet van al de medewerkers die zijn uitgezonden.
Op zaterdag 27 juni 2020 organiseert Wycliffe een landelijke jubileumdag. Ook daar staat de dankbaarheid centraal. Een afwisselend programma met verhalen en getuigenissen van over heel de wereld inspireert de bezoekers. Ook Ann Voskamp (bekend van haar boek Duizendmaal dank) en Christian Verwoerd (zanger) zullen een bijdrage leveren.
Over Wycliffe
Het verlangen van Wycliffe Bijbelvertalers is dat wereldwijd harten en levens vernieuwd worden door de Bijbel, het Woord van God, in de eigen taal. De veldmedewerkers en projecten van Wycliffe zijn gericht op taalkundig onderzoek, alfabetisering, moedertaalonderwijs, Bijbelvertaling en het stimuleren van het gebruiken van de Bijbel.