‘Ik ga om God te dienen’ 

Leestijd: 3 minuten  |  27 maart 2024

De gedreven Jorn Rietveld (28) wordt dit jaar uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea. Van kinds af aan wilde hij al naar de andere kant van de wereld. In combinatie met zijn liefde voor God dacht hij al jong aan zending. Toch duurde het nog jaren: “Totdat ik er niet meer omheen kon, ik moest wel solliciteren.” 

“Ik ben gaan kijken naar een taak in de zending toen ik mijn middelbare school had afgerond, maar ik voelde ook een roeping om natuurkunde te gaan studeren, hoe vreemd dat ook klinkt” zo vertelt Jorn. “Dus ik ben natuurkunde gaan studeren. Tussen mijn bachelor en master heb ik ook online gekeken naar mogelijkheden, maar ik vond niets. Het was voor mij een heel logische stap om gewoon door te studeren.”   

Gods plan

Na zijn studie gaat Jorn werken: “Ik vond dat ik lang genoeg op school had gezeten. Op mijn stageplek kreeg ik een baan aangeboden. Terwijl ik daar werkte, ging ik met de kerk mee naar Roemenië. Een andere deelnemer vertelde over haar ervaringen met Wycliffe Bijbelvertalers. Maar die organisatie was voor mij met mijn dyslexie geen optie, zo dacht ik.” Maar God had een ander plan. “Na de reis bleef ik nadenken over zending. Ik heb alle functies bekeken bij alle zendingsorganisaties, maar niks sprak me aan. Tot slot keek ik toch ook nog even op de website van Wycliffe Bijbelvertalers. En daar stond het: programmeren in Papoea-Nieuw-Guinea. Ik ging erover nadenken, maar eigenlijk paste het te goed om het niet te doen. En… het was ook nog eens bijna aan de andere kant van de wereld. Ik dacht: als ik hier niet op solliciteer, waar dan nog wel. Ik kon er niet meer omheen.” 

Tot eer van God

Na gesprekken bij Wycliffe Bijbelvertalers, veel voorbereiding en een opleiding in Engeland hoopt Jorn in 2024 naar Papoea-Nieuw-Guinea te gaan. Hij wordt een van de programmeurs van het dorp Ukarumpa, een dorp waar veel zendelingen wonen. Jorn: “God vraagt van mij dit te doen, en wat daaruit voortkomt is Zijn vrucht, ik heb er geen eer aan. Ik zie ernaar uit om mijn talenten en kwaliteiten in te zetten en van betekenis te zijn voor de mensen om mij heen. Ik hoop dat ik kennis kan delen, zodat er ook zonder mij verder gebouwd kan worden, maar dat ik ook veel leer. Dat mijn uitzending een soort uitwisseling is.” 

Gods bevestiging

“Het proces naar een uitzending toe is niet altijd eenvoudig. Denk aan het achterlaten van mensen hier in Nederland. Dat is moeilijk, maar laat het je niet tegenhouden als God je roept. Zelf heb ik ook gezondheidsproblemen waardoor ik soms twijfel, en toch heb ik meerdere keren en op veel verschillende manieren bevestiging van God gekregen om te gaan. Door bijvoorbeeld gesprekken met mensen en door Gods eigen Woord. Ik moet ook denken aan een moment toen ik in Japan was. Ik liep langs een tempel waar allerlei vlaggen hingen. Ik maakte een foto van de vlag van Papoea-Nieuw-Guinea. Pas later ontdekte ik dat de Nederlandse vlag erachter hing. Een prachtig beeld. Ik zag het als een knipoog uit de hemel. Ik geloof echt dat als God niet wil dat je gaat, Hij je dat laat weten.” 

“Als je nadenkt over zending wil ik je aanmoedigen om in beweging te komen. Probeer een stap te zetten, ga maar, God leidt wel. Hij brengt je op een plek waar Hij je kan gebruiken.”  

Steun het Bijbelvertaalwerk

Doneer vandaag nog en ontvang een gratis welkomstcadeau!

Deel dit bericht

Gerelateerd

Wereldwijd verlangt de kerk naar Gods Woord in hun eigen taal

Met Pinksteren hoorden velen in Jeruzalem het Evangelie in hun eigen taal. Duizenden kwamen tot geloof en de eerste kerk…

Lees meer

Contrasten: Gelukkig zijn de verdrukten…

Contrasten. Tijdens mijn reis door een land in Azië is dit het woord wat in me opkomt. Dit is een…

Lees meer

De kracht van het Woord

De kracht van het Woord: Hoe audio en film de Bijbel tot leven brengen in Tanzania. “De kans dat je…

Lees meer

Afscheidssymposium Bram van Grootheest

‘Bijbelvertaalwerk door de tijd heen’ Wycliffe Bijbelvertalers heeft op donderdag 18 april jl. afscheid genomen van haar directeur Bram van…

Lees meer

Opdraging Vitu Nieuwe Testament

Hoe mooi is het om een Bijbel in eigen taal te ontvangen? Voor de Vitu mensen werd dit werkelijkheid! Ze…

Lees meer

God spreekt ook tot doven

Stel je eens voor: je bevindt je op de markt, het is een drukte van jewelste en je ziet van…

Lees meer

Gegrepen door Gods Woord

Hessel en Coby Visser woonden en werkten 25 jaar tussen de Naro-mensen in D’Kar, Botswana. Wat is er in die…

Lees meer

Overal klinkt het Woord, zelfs in vluchtelingenkampen

Er was geen ontsnapping mogelijk! De toen dertienjarige Tefera Endalew uit het zuiden van Ethiopië zat opgesloten in een hut,…

Lees meer

‘Ik ga om God te dienen’ 

De gedreven Jorn Rietveld (28) wordt dit jaar uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea. Van kinds af aan wilde hij al naar de…

Lees meer

Ondernemersavonden: ‘Het evangelie in 3D’

In april organiseert Wycliffe Bijbelvertalers ondernemersavonden op drie locaties in het land over ‘Het evangelie in 3D’. Een avond vol inspiratie,…

Lees meer

Column: Horen en zien

Als je deze tekst leest, is de kans groot dat je deze in je hoofd “hoort”. Je hoort een stem…

Lees meer

De kracht van Bijbelvertaalwerk

Luai woont op New Ireland, de meest noordoostelijke provincie van Papoea-Nieuw-Guinea. Haar moedertaal is het Nalik, een taal die door…

Lees meer

De weg van het Woord volgen

José Alberto (57) grijpt zijn hoed van zijn hoofd en drukt zijn gezicht erin. Hij huilt, overmand door emoties, als…

Lees meer

Van eerste gebaar naar complete Bijbel 

Hoe vertaal je de Bijbel in gebarentaal?  Elk project kiest zijn eigen werkwijze, maar over het algemeen worden deze 14…

Lees meer

Een levende getuige

Ain*, een jonge Aziatische vrouw vertelt: ‘Ik was altijd erg snel boos; naar mijn ouders toe gedroeg ik me respectloos…

Lees meer

De Bijbel in je moedertaal

Sta jij weleens stil bij het belang van de Bijbel in je moedertaal? Stel je eens voor dat je de…

Lees meer

Vijf dingen die je nog niet wist over gebarentaal

Je hebt vast weleens mensen in gebarentaal zien spreken. Misschien wel in de kerk, bij een conferentie of bij een…

Lees meer

Bijbel in Gebarentaal

Afgelopen zondag was Hannah Bout te gast in de nieuwe rubriek ‘De Bijbel leeft’ in het programma Groot Nieuws bij…

Lees meer

Een hedendaagse Jona

Verstijfd van angst luisterde Marie Yalemoto naar de geweerschoten in het regenwoud rond haar dorp. Zouden ze haar man Gaspard…

Lees meer

Een geluk bij een ongeluk

Het is nacht en het vriest dat het kraakt. Vladimir Burnashev werkt voor Wycliffe Rusland. Vladimir – afgekort Vova –…

Lees meer