“Er zit zoveel kracht in de Bijbel”

Leestijd: 3 minuten  |  20 mei 2020

“De Bijbel is er voor gewone mensen.” Aan het woord is Henk Binnendijk, bekend als schrijver en spreker op conferenties. Als er iemand iets met de Bijbel heeft is hij het. Hij wil niets liever dan dat christenen hun Bijbel uit de kast halen, afstoffen en meer gaan lezen. “Hoe kan je een relatie met God hebben als je niet elke dag de tijd neemt om in Zijn boek te lezen? Er zit zoveel kracht in de Bijbel.”

Elke morgen zoekt Henk zijn binnenkamer op. Voor hem is zijn binnenkamer het huisje wat hij in de tuin heeft staan. Een kamer met een bureau, een boekenkast en enkele – zelfgemaakte –  kunstwerken. “Ik ben met pensioen, dus ik heb veel tijd om God te zoeken.” Op zijn bureau ligt een opengeslagen Bijbel. “Ik beken, soms kan ik uren in de Bijbel lezen zonder dat God tot mij spreekt of er iets opvalt. Maar dan, in de middag of later in de week, ben ik in de tuin aan het werk en komt er een Bijbelvers in mijn gedachten dat ik eerder heb gelezen. Dan weet ik dat ik daar iets mee moet doen.”

Keuze

Dat Henk zijn leven in dienst van God besteedt, is niet vanzelfsprekend. Hij zou eigenlijk het familiebedrijf van zijn vader overnemen. Maar als hij tot geloof komt vraagt hij zich af wat God voor plan heeft met zijn leven. Hij moet kiezen: in het familiebedrijf blijven of in dienst van God komen. “Dat was geen gemakkelijke keuze. Het voelde als kiezen voor God of voor mijn familie. Toen zei God: ‘Ik vraag niets van je. Ik bied je iets aan.’ Ik koos voor Zijn aanbod, maar durfde dat bijna niet aan mijn vader te vertellen. Niet lang nadat ik het had verteld werd mijn vader ziek en overleed hij. Ik voelde mij enorm schuldig. Het is de grootste teleurstelling in mijn leven. Maandenlang heb ik mij van God afgekeerd en niet in de Bijbel gelezen. Tot God mij riep, warempel door een Bijbeltekst.”

Verhaal gaat verder onder de foto’s

Bijbelgebruik

“Ik zeg vaak tegen mensen: ‘God heeft maar één Boek geschreven, en dat staat bij jullie te vaak ongebruikt op de plank. Daar heb ik absoluut geen begrip voor.” Henk zegt dit niet zomaar. “Als ik mag spreken voor groepen doe ik tegenwoordig een klein onderzoekje. Ik vraag alle aanwezigen wie er elke dag een kwartier de tijd neemt om in de Bijbel te lezen. Hoe weinig handen dan in de lucht gaan… Ik schrik er elke keer weer van. Wij noemen ons de bruid van Christus. Je zult getrouwd zijn of een partner hebben die niet eens een kwartier per dag de tijd voor jou heeft. Natuurlijk krijg ik daar allerlei reacties op. Sommige mensen worden zelfs nijdig. Maar ik begrijp het oprecht niet. Hoe kan iemand christen zijn en weinig tot niks doen met het Boek wat we hebben gekregen van God? En dan hoor ik mensen klagen over het geestelijk leven: ‘ik merk zo weinig van God’. Vind je het raar? Hoe wil je God leren kennen als je niet eens de tijd neemt om Zijn Boek te lezen?”

Als Henk eenmaal over de Bijbel begint te vertellen raakt hij niet uitgepraat. “De Bijbel is zo fascinerend. Zo ongelooflijk mooi. Kijk nou eens naar de verhalen van Abraham, Izaäk en Jakob. Hoe God met hen omgaat. Ik kan daar eindeloos over nadenken en praten. Ook qua dramatiek is de Bijbel mooi. Het is zo echt, zo menselijk. Je kunt van Abraham bijvoorbeeld niet zeggen dat hij God van de een op andere dag gehoorzaamde. Dat kan ook niet. En dat gaat bij ons vaak ook niet zo.”

Gesloten Bijbel

Henk vindt in de Bijbel veel herkenning: “Ik ben met de Bijbel opgevoed. Ik kan mij dan ook niet voorstellen hoe het is om zonder te leven of de Bijbel niet in mijn eigen taal te kunnen lezen. Ik ben altijd wel met dit prachtige Boek bezig geweest, maar in wezen blijft de Bijbel gesloten totdat je je tot God bekeert. Dat heb ik zelf ook gemerkt. Toen ik de keuze voor God maakte, ging de Bijbel een grote rol in mijn leven spelen. Je herkent dingen uit het leven van Bijbelse figuren. Je krijgt iets met de mensen waarover is geschreven. Ik heb ze natuurlijk nooit ontmoet en ken ze alleen maar van papier, maar ik heb zoveel met Abraham en Sara. Ik voel me zo aangetrokken tot hun leven. Als als ik ze straks mag ontmoeten in de hemel, ga ik graag een tijdje bij Sara zitten om met haar te praten!”

Kracht in de Bijbel

“Er zit zoveel kracht in de Bijbel, het Woord van God. Dat merk ik als ik eruit lees, maar ook in gesprekken of tijdens Bijbelstudies. Op een conferentie lazen we over de dood van Lazarus. Als Jezus vier dagen later komt, roept Hij via Martha, Maria met de woorden: ‘Daar is de Meester en Hij roept u.’ Dit verhaal had zo’n impact op een jonge meid die met tegenzin naar de conferentie was gekomen. De Heilige Geest nam het Woord en legde het diep in haar hart. Tot op de dag van vandaag is zij een zeer toegewijd christen. Dat vind ik de kracht van de Bijbel.”

Regelmatig vragen mensen aan Henk of hij een systeem heeft om de Bijbel te lezen. Daar is hij helder over, dat heeft hij niet. “Ik ga zitten, word stil en dan zit ik soms een uur lang met mijn ogen dicht. Dan vraag ik: ‘Wilt U mij alstublieft leiden, God?’ En God zegt niet veel, maar Hij leidt wel in je gedachten. Dan komt er iets op en denk ik: ‘Dat moet ik even in de Bijbel opzoeken hoe dat er staat. De Bijbel is er voor gewone mensen. Ik heb het voordeel dat ik regelmatig mag spreken en dat stimuleert om de Bijbel te lezen en te onderzoeken. Maar mijn vrouw staat niet op het podium, en is wel een trouwe lezer van de Bijbel. Je moet als christen een bepaalde levensstijl leren beoefenen. Maak afspraken met je zelf: vind een plekje en een vaste tijd. En, lees die Bijbel!”

Dit artikel verscheen eerder in ons magazine Volken & Talen. Klik hier om meer verhalen te lezen.

Deel dit bericht

Gerelateerd

Feest in Oost-Congo!

Het zijn bijzondere weken geweest voor het Wycliffe-team in Oost-Congo! Het Nieuwe Testament verschijnt in maar liefst drie verschillende talen…

Lees meer

Hoe goede inzichten vrede brachten in een Congolese kerk

Vrede in Congo? Sinds 2017 heeft een gewapende groep grote schade aangericht in het oosten van de Democratische Republiek Congo….

Lees meer

Reizen door gevaarlijk Congo

Een paar liter benzine, enkele papiertjes met Bijbelteksten en een rotsvast geloof dat hun Lese-volk de Bijbel nodig heeft in…

Lees meer

Gods Woord biedt hoop voor vluchtelingen

DR CONGO – De Vanuma-Bijbelvertalers moesten vluchten. Hun leven liep gevaar. Dat weerhoudt hen er echter niet van om verder…

Lees meer

Mijlpaal in het Bijbelvertaalwerk: minder dan duizend talen te gaan!

Voor het eerst in de geschiedenis staat het aantal talen dat nog geen Bijbelvertaling heeft op minder dan 1000. Op…

Lees meer

AI in het Bijbelvertaalwerk

Kunstmatige intelligentie (of Artificial Intelligence, AI) heeft de afgelopen periode een hoge vlucht genomen. We krijgen met regelmaat de vraag:…

Lees meer

Familie den Hartogh opnieuw uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea

Op zondag 14 juli zijn Koen en Petra den Hartogh, samen met hun kinderen, opnieuw voor Wycliffe Bijbelvertalers uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea. De…

Lees meer

5 keer meedoen als kerk met het wereldwijde Bijbelvertaalwerk

Wycliffe Bijbelvertalers zet zich in om Gods Woord beschikbaar te maken voor iedereen in zijn of haar eigen taal. Wilt…

Lees meer

Jaarverslag 2023 | De Bijbel vertalen met urgentie en verwachting 

Jaarverslag Wycliffe Bijbelvertalers 2023: ‘We gaan door totdat Hij komt’  DRIEBERGEN – Wereldwijd ervaart men hoge urgentie om de Bijbel…

Lees meer

Aan de slag voor het Bijbelvertaalwerk

Op zaterdag 25 mei 2024 zijn Roeland en Jedidjah Luitwieler, samen met hun kinderen, uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea. Beiden gaan ze…

Lees meer

Stilgezet door een tsunami

Soms hebben we een ingrijpende gebeurtenis nodig om ons leven een andere wending te geven. Voor Wilfred Bero, taxichauffeur en…

Lees meer

Pjotr Khudy: een veranderd leven door Gods Woord

In het uiterste noorden van de Russische Federatie leeft het Nenets-volk, dat van oudsher rendieren houdt. Pjotr Khudy is één…

Lees meer

Wereldwijd verlangt de kerk naar Gods Woord in hun eigen taal

Met Pinksteren hoorden velen in Jeruzalem het Evangelie in hun eigen taal. Duizenden kwamen tot geloof en de eerste kerk…

Lees meer

Contrasten: Gelukkig zijn de verdrukten…

Contrasten. Tijdens mijn reis door een land in Azië is dit het woord wat in me opkomt. Dit is een…

Lees meer

De kracht van het Woord

De kracht van het Woord: Hoe audio en film de Bijbel tot leven brengen in Tanzania. “De kans dat je…

Lees meer

Afscheidssymposium Bram van Grootheest

‘Bijbelvertaalwerk door de tijd heen’ Wycliffe Bijbelvertalers heeft op donderdag 18 april jl. afscheid genomen van haar directeur Bram van…

Lees meer

Jorn Rietveld uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea

Jorn Rietveld uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea voor Bijbelvertaalwerk DRIEBERGEN – Jorn Rietveld is voor Wycliffe Bijbelvertalers uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea. Hij gaat…

Lees meer

Opdraging Vitu Nieuwe Testament

Hoe mooi is het om een Bijbel in eigen taal te ontvangen? Voor de Vitu mensen werd dit werkelijkheid! Ze…

Lees meer

God spreekt ook tot doven

Stel je eens voor: je bevindt je op de markt, het is een drukte van jewelste en je ziet van…

Lees meer

Gegrepen door Gods Woord

Hessel en Coby Visser woonden en werkten 25 jaar tussen de Naro-mensen in D’Kar, Botswana. Wat is er in die…

Lees meer