Ann Voskamp: “Ik raakte de weg kwijt”

Leestijd: 5 minuten  |  04 mei 2023

Bedolven onder de aanrollende golven van het leven raakte Ann Voskamp (49) de weg kwijt. Over levensstormen heb je geen controle. De enige uitweg is: door de golven heen leren wandelen. Die weg beschrijft de Canadese bestsellerauteur. Haar bekendste boek is ‘Duizendmaal dank’. Dat stond wekenlang in de New York Times-bestsellerlijst. In februari 2023 verscheen haar nieuwste boek: ‘Wegbereider’. “Het is een kwetsbaar verhaal over liefde en verlies”, zo vertelt Voskamp.

Je hebt een nieuw, persoonlijk boek geschreven: ‘Wegbereider’. Hoe is dat ontstaan?

Nadat ik ‘Duizendmaal dank’ had geschreven, kwam ik in een enorme rollercoaster terecht. Voor die tijd was ik Ann, de vrouw van varkensboer Darryl, moeder van zes kinderen, en ik was een nog niet zo bekende blogger. Na de publicatie van mijn boek werd ik opeens een bestsellerauteur en een veelgevraagd spreekster. Daar waren mijn gezin en ik totaal niet op voorbereid. Naast het gewone werk op de boerderij en het geven van thuisonderwijs aan onze kinderen kwam er opeens ongelooflijk veel op ons af.”

“Van nature ben ik nogal introvert, maar na de verschijning van mijn boek stond ik opeens volop in de schijnwerpers. Ik werd gevraagd als spreekster op nationale en internationale conferenties. Mensen hadden allerlei verwachtingen van mij en ik stelde zelf ook hoge eisen aan mezelf. Mijn stille tijd schoot er steeds vaker bij in. Mijn dagelijkse dankpunten werden vluchtiger, minder doorleefd. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat was ik bezig met mijn todo-lijstjes. En ergens onderweg raakte ik mezelf en ook bijna mijn gezin kwijt.”

“Doordat ik mij ging verstoppen voor God, voor mijn man en anderen verstopte ik mij uiteindelijk ook voor mijzelf. Een van de eerste vragen die God in Genesis stelt, is de vraag aan Adam: ‘Waar ben je?’ ‘Ajeka’ in het Hebreeuws. Ajeka betekent dat God begrijpt wat er in je omgaat. Hij wil niet dat je ziel zich verbergt voor Hem. Hij wil dat je je gevoelens, dromen en verdriet met Hem deelt. Dat deed ik niet in die hectische periode. Ik wilde alleen maar weg; wegvluchten voor alles en iedereen. Maar dat werkte niet. Ik raakte de weg kwijt. Ik had een radicale ommekeer nodig. En die kwam toen ik ontdekte dat de God die vraagt: ‘Waar ben je?’ ook de Wegbereider is. Sinds die tijd is mijn relatie met God dieper dan ooit en ik heb pijnlijke en wondermooie lessen geleerd die ik graag wil delen. Daaruit ontstond dit nieuwe boek ‘Wegbereider’.”

In je boek schets je dat Exodus 14 – het pad door de Rode Zee – een grote rol speelde in jouw ommekeer. Kun je daar iets meer over vertellen?

“Op mijn dieptepunt wees een vriendin mij op dit tekstgedeelte. Ik verlangde er zo naar om vrij te zijn, mijn plek van moeite te verlaten… Toen ik dit gedeelte las, was het alsof de bliksem insloeg, alsof ik een pelgrimsroute door de Rode Zee kreeg. Die heb ik samengevat in zes SACRED-stappen die ik iedere morgen opnieuw zet. Toen ik dit SACRED-kompas ontdekte, wist ik dat mijn volgende boek hierover moest gaan.”


SACRED-stappen:

 

1. Stillness | Stilte

Ik begin met Exodus 14:14. Daarin staat: ‘De HEERE zal voor u strijden, en u moet stil zijn’. Ik begin met stil zijn, in welke situatie ik mij ook bevind. Ik kies ervoor om God te vertrouwen. In die stilte kan ik de Wegbereider ontmoeten.

2. Attentive | Aandacht

Natuurlijk mogen wij al onze vragen aan God stellen, maar in Zijn Woord stelt Hij ook vragen aan ons: Waar ben je? (Genesis 3:9)Wie zeggen jullie dat Ik ben? (Lucas 9:20)Waar kom je vandaan en waar ga je heen? (Genesis 16:8)Wat willen jullie dan dat Ik voor je doe? (Marcus 10:36)

Aandacht leidt tot ontvankelijkheid. Door deze vragen dagelijks te beantwoorden, zie ik wat er in mijn leven gebeurt en word ik ontvankelijker voor Gods weg.

3. Cruciform | Kruisvormig leven

Mozes hief zijn handen op om het water te splijten. Zo werd het Joodse volk uit slavernij verlost. Jezus verloste ons aan het kruis. Ik vraag mezelf elke dag af hoe ik kruisvormiger – vol overgave – kan leven.

4. Revelation | Openbaring om God te zien

In Exodus 13:21 staat dat God voor het volk uitging in een wolk- en vuurkolom. Hij is het Licht en wil de weg wijzen. God spreekt door Zijn Woord, iedere dag opnieuw. Ik lees het en vraag mezelf af: ‘Wat zegt U vandaag tegen mij door Uw Woord?’

5. Examine | Onderzoek om naar God terug te keren

Dat is die ommekeer dus, waar ik het eerder over had. In Exodus 14:30-31 staat dat toen het volk de machtige hand van God zag, zij God vreesden en in Hem geloofden. God vraagt ons om onze wegen te onderzoeken en tot Hem terug te keren (Klaagliederen 3:40). Vandaaruit kan en wil Hij verder met ons!

6. Doxology | Dankzegging

Die laatste stap ‘Dankzegging’ die kende ik natuurlijk al. Daar had ik uitgebreid over geschreven in ‘Duizendmaal dank’. Ik vond het dan ook geweldig om te ontdekken dat die ook deel uitmaakte van de weg door de Rode Zee. Mozes en de Israëlieten zongen in Exodus 15:1-2 een danklied voor God. Duizenden jaren later dankte Jezus voor de lijdensbeker. Dankbaarheid is altijd onze exodus uit bitterheid.

Je noemt ‘Wegbereider’ een van je kwetsbaarste boeken ooit. Wat maakt het zo kwetsbaar?

“Ik heb veel verlies in mijn leven gekend. Dat begon al toen ik nog maar een kleuter was en mijn zusje voor mijn ogen werd doodgereden. Mijn moeder raakte depressief, mijn vader werd een workaholic. Ook ik werd depressief tijdens mijn tienertijd. In diezelfde tijd leerde ik God kennen en als ik nu terugkijk, zie ik dat Hij er steeds voor mij was. Daarna kwam er een tijd van liefde: ik leerde Darryl kennen, we kregen samen zes prachtige kinderen en later op een heel bijzondere manier een fantastische adoptiedochter. Maar toch… steeds weer komen er van die perioden van lijden: in ons huwelijk, in onze familie, in de wereld. Dankzij de Wegbereider kan ik hier nu veel beter mee omgaan. Laten we onze gebrokenheid niet verbergen, God kan het repareren. Dat wil ik delen met mijn lezers, maar dat vraagt wel een eerlijk, kwetsbaar verhaal van mij. En in dat verhaal wordt ook mijn gezin soms kwetsbaar zichtbaar, dus ik ben erg blij dat zij helemaal achter de inhoud staan.”

Onlangs was je in Nederland en sprak je op twee vrouwenevents van Wycliffe Bijbelvertalers over toegewijd leven. Hoe kwam je daar terecht?

“Wycliffe Bijbelvertalers heeft al heel lang mijn hart, dus toen ik werd uitgenodigd om te komen spreken over het thema ‘Leef volledig toegewijd’ was ik meteen enthousiast! Ik leerde Wycliffe Bijbelvertalers jaren geleden kennen via Darryls vader. Mijn schoonouders emigreerden in de jaren vijftig vanuit Nederland naar Canada. Als immigranten moesten zij zich een heel andere taal eigen maken, namelijk Engels. Dan besef je pas hoe belangrijk het is dat je Gods Woord kunt lezen in de taal van je hart! Mede om die reden raakten mijn schoonouders betrokken bij een gebedskring voor het werk van Wycliffe Bijbelvertalers. Die kring maakte grote indruk op mij. Niet alleen ontwikkelde ik er een grote liefde voor de Bijbel, maar ook voor Wycliffe Bijbelvertalers.”

“Wycliffe Bijbelvertalers houdt zich niet alleen bezig met Bijbelvertaalwerk, maar ook met het stimuleren van Bijbelgebruik. De organisatie is er in de afgelopen jaren steeds meer van overtuigd geraakt dat het Bijbelgebruik in Nederland een impuls kan gebruiken. Net als Wycliffe Bijbelvertalers geloof ik dat mensen veranderen als ze de Bijbel in de taal van hun hart lezen. Ik vind het fantastisch dat er ruim 3.000 vrouwen naar de events kwamen en ik hoop dat zij geïnspireerd zijn om de Bijbel meer te lezen én betrokken te raken bij het Bijbelvertaalwerk.”

Waarom hecht jij zoveel waarde aan de Bijbel?

‘Wanneer wij het Woord van God niet als een lens gebruiken, zien we de wereld vervormd. De woorden uit de Bijbel versterken onze ziel. Gemiddeld genomen horen en lezen we zo’n 105.000 woorden per dag. Hoeveel daarvan komen er uit de Bijbel? Veel andere woorden kunnen afleiden of kleineren, maar de Bijbel geeft hoop en richting.”

Wat is je favoriete Bijbeltekst?

“Dat is zonder twijfel Romeinen 8:32: ‘Hoe zal Hij, Die zelfs Zijn eigen Zoon niet gespaard maar voor ons allen overgegeven heeft, ons ook met Hem niet alle dingen schenken?’ We kunnen God voor 1.000 dingen danken, maar Zijn grootste gift aan ons is Jezus!”

Ann Voskamp-actie

Enthousiast geworden over Ann Voskamp en haar nieuwste boek ‘Wegbereider’? Doe mee met de Ann Voskamp-actie en ontvang dit bijzondere boek cadeau!

Dit artikel verscheen onlangs op de website van CVandaag.

Help mee vertalen

Ondersteun het Bijbelvertaalwerk!

Deel dit bericht

Gerelateerd

Uniek bezoek uit Ethiopië voor predikanten

De directeur van Wycliffe Ethiopië, Tefera Endalew, brengt in oktober een uniek bezoek aan Nederland. Hij is op dinsdag 10…

Lees meer

Johan en Anne uitgezonden naar Zuidoost-Azië voor Bijbelvertaalwerk 

Twee veldmedewerkers, Johan en Anne*, zijn uitgezonden door de Hersteld Hervormde Gemeente waarvan zij deel uitmaken. Bij de uitzending zijn…

Lees meer

Jaarverslag 2022 | Volop in beweging

Het wereldwijde Bijbelvertaalwerk is volop in beweging. Dat blijkt uit ons jaarverslag, dat deze week verscheen. Op dit moment zijn…

Lees meer

Ann Voskamp: “Ik raakte de weg kwijt”

Bedolven onder de aanrollende golven van het leven raakte Ann Voskamp (49) de weg kwijt. Over levensstormen heb je geen…

Lees meer

In memoriam: oud-veldmedewerker Piet Huttenga

Afgelopen vrijdag is oud-veldmedewerker Piet Huttenga op zijn 71e verjaardag plotseling overleden aan een hartstilstand. Hij laat zijn vrouw Helena…

Lees meer

‘Het lezen van de Bijbel werd mijn redding’

‘Iedereen een Bijbel in de eigen taal’, dat is het verlangen van Wycliffe Bijbelvertalers. In ruim twintig landen zet Wycliffe…

Lees meer

Wycliffe Bijbelvertalers en ZHHK gaan samenwerken

De Zending Hersteld Hervormde Kerk (ZHHK) en Wycliffe Bijbelvertalers hebben op 8 februari een samenwerkingsovereenkomst getekend. De intentie is om…

Lees meer

Bestsellerauteur Ann Voskamp hoofdspreekster op uniek vrouwenevent

Ann Voskamp, bekend van haar boek ‘Duizendmaal dank’, komt eind maart naar Nederland om samen met ons vrouwen te inspireren…

Lees meer

Gods Woord biedt hoop voor vluchtelingen

DR CONGO – De Vanuma-Bijbelvertalers moesten vluchten. Hun leven liep gevaar. Dat weerhoudt hen er echter niet van om verder…

Lees meer

Vacatures bij Wycliffe Bijbelvertalers

Wycliffe Bijbelvertalers is op zoek naar versterking van het team in Nederland. Bij de afdeling Relatiebeheer is er ruimte voor…

Lees meer

‘Ik was niet van plan de rebellen te vergeven!’

Veel landen – ver weg en nu opeens ook dichtbij – gaan gebukt onder oorlogen en andere rampen. Veel inwoners…

Lees meer

Opening unieke Bijbelcollectie in samenwerking met Open Doors

Een van de meest complete Bijbelcollecties ter wereld wordt vanaf vandaag tentoongesteld in Ermelo en Driebergen. Anne van der Bijl,…

Lees meer

Bijbelvertaalwerk statistieken 2022 gepubliceerd!

De jaarlijkse statistieken van het wereldwijde Bijbelvertaalwerk zijn bekend. Uit onderzoek blijkt dat van de ruim 7.300 talen momenteel 724…

Lees meer

Complete Una Bijbel in gebruik genomen

In het bergdorp Langda op het eiland Papoea in Indonesië vond woensdag 24 augustus een indrukwekkende plechtigheid plaats. Die dag…

Lees meer

Mensen met visie

Tijdens mijn reis naar Congo wilden we graag Rev. Malendela Katekesombe ontmoeten om met hem van gedachten te wisselen over…

Lees meer

Blijf bidden voor het werk in Oost-Europa

De oorlog in Oekraïne duurt inmiddels al maanden en heeft het leven in Oost-Europa op zijn kop gezet. Wycliffe organisaties…

Lees meer

Klaasje Kooiker uitgezonden naar DR Congo

Afgelopen zondag stond de Hersteld Hervormde Gemeente in Staphorst tijdens de middagdienst stil bij de uitzending van Klaasje Kooiker voor…

Lees meer

Bijbelvertaler Hessel Visser promoveert aan TUA

Op 28 juni 2022 is Hessel Visser, werkzaam voor onder andere Wycliffe Bijbelvertalers, gepromoveerd. De promotie vond plaats aan de…

Lees meer

Hoe God krachtig werkt door verhalenvertellers

‘Tufí, jouw God bestaat echt!’ In een grote, drukke stad, midden in een land* in Azië, zit een groepje mensen….

Lees meer

We houden hoop!

‘In 1991 begint ons avontuur. We vertrekken naar West-Azië. Er volgt veel taalstudie. Omdat de taal die de mensen daar…

Lees meer