Een hedendaagse Jona

Leestijd: 3 minuten  |  13 februari 2024

Verstijfd van angst luisterde Marie Yalemoto naar de geweerschoten in het regenwoud rond haar dorp. Zouden ze haar man Gaspard doden? Dagenlang bracht Marie vastend en biddend door, vrezend voor het leven van Gaspard.

Marie en Gaspard

Marie en Gaspard groeiden op in het noordwesten van de Democratische Republiek Congo (toen nog: Zaïre). Gaspard is de zoon van een voorganger die, toen hij volwassen was, koos voor een leven met Jezus. Regelmatig vroegen mensen hem of hij ook voorganger wilde worden. Maar Gaspard had een andere droom. Hij wilde ingenieur worden.

Marie ging naar een katholieke school. Al op jonge leeftijd vroegen de zusters haar of ze non wilde worden. Marie zei nee. Marie en Gaspard ontmoetten elkaar toen Marie een opleiding tot leerkracht volgde. Gaspard werkte in die tijd als docent en decaan op dezelfde school. Nadat Marie haar opleiding had afgerond trouwde het stel.

Een visioen

In 1996 brak de burgeroorlog uit en zette hun leven op zijn kop. Rebellen bestormden het dorp waar Marie en Gaspard woonden en ontvoerden de leiders van het dorp. Gaspard was een van hen. Elke nacht schoten de rebellen een aantal gegijzelden dood. De volgende ochtend brachten ze de lichamen naar het dorp. Elke nacht lag Marie doodsbang te wachten op nieuws. En elke nacht bereidden de soldaten zich voor om Gaspard te doden. Maar in plaats daarvan maakten ze ruzie. Ze doodden hem niet maar martelden hem.

Op een avond was Marie met een aantal andere gelovigen aan het vasten en bidden. Toen kreeg haar voorganger een visioen. ‘Ze zullen Gaspard niet doden’, zei hij. ‘God gaat hem gebruiken.’ De voorganger ging naar de rebellenleider en vertelde hem dat God Gaspard nodig had, omdat hij voorganger moest worden. De man liet Gaspard uiteindelijk vrij, op voorwaarde dat hij een studie Theologie zou gaan volgen. Anders zouden ze hem alsnog doden.

Gaspard was er slecht aan toe. Hij had zwaar geleden onder de martelingen van de rebellen. Studeren ging hem moeilijk af. Ook psychisch had hij het zwaar. ‘Er waren tijden dat ik dacht: ik heb zoveel geleden, dat ik wil sterven’, vertelde Gaspard later over deze tijd.

Gods plan

Net voor hij klaar was met zijn studie, zag Gaspard opeens helder wat Gods plan was. Door de burgeroorlog was het Bijbelvertaalproject in het Mono, de moedertaal van zowel Gaspard als Marie, gestopt. De betrokken kerken waren op zoek naar mensen die Mono spraken om het project weer op te starten. ‘Toen begreep ik wat Gods bedoeling was met mijn gevangenschap en studie’, zei Gaspard. Gaspard bleek de aangewezen man om het project te gaan leiden. Marie kreeg een rol als vertaler in het team.

Neig uw oor en kom tot Mij, luister, en uw ziel zal leven.
Jesaja 55:3

‘Je moet goed naar Gods stem luisteren. Hij spreekt niet rechtstreeks tot je. Hij komt tot  je via andere mensen. Ik was onverstandig, ik heb niet goed opgelet’, zei Gaspard. ‘Uiteindelijk heeft God ervoor gezorgd dat ik het wel begreep.’

Marie vulde aan: ‘Ik heb ontdekt dat ik voor Gods eerste roeping – om non te worden – ben weggelopen. Dit was mijn tweede roeping. God heeft mij een plaats gegeven aan de zijde van een man die voorganger moest worden. Toen ik een van de zusters van mijn school sprak zei ze: Je bent Jona. Je bent teruggekomen omdat God je heeft geroepen.’

Dit verhaal komt uit 10 talen, 10 verhalen. Je kunt het boekje hier bestellen

Help mee vertalen

Ondersteun het Bijbelvertaalwerk!

Deel dit bericht

Gerelateerd

Mijlpaal in het Bijbelvertaalwerk: minder dan duizend talen te gaan!

Voor het eerst in de geschiedenis staat het aantal talen dat nog geen Bijbelvertaling heeft op minder dan 1000. Op…

Lees meer

AI in het Bijbelvertaalwerk

Kunstmatige intelligentie (of Artificial Intelligence, AI) heeft de afgelopen periode een hoge vlucht genomen. We krijgen met regelmaat de vraag:…

Lees meer

Familie den Hartogh opnieuw uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea

Op zondag 14 juli zijn Koen en Petra den Hartogh, samen met hun kinderen, opnieuw voor Wycliffe Bijbelvertalers uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea. De…

Lees meer

5 keer meedoen als kerk met het wereldwijde Bijbelvertaalwerk

Wycliffe Bijbelvertalers zet zich in om Gods Woord beschikbaar te maken voor iedereen in zijn of haar eigen taal. Wilt…

Lees meer

Jaarverslag 2023 | De Bijbel vertalen met urgentie en verwachting 

Jaarverslag Wycliffe Bijbelvertalers 2023: ‘We gaan door totdat Hij komt’  DRIEBERGEN – Wereldwijd ervaart men hoge urgentie om de Bijbel…

Lees meer

Aan de slag voor het Bijbelvertaalwerk

Op zaterdag 25 mei 2024 zijn Roeland en Jedidjah Luitwieler, samen met hun kinderen, uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea. Beiden gaan ze…

Lees meer

Stilgezet door een tsunami

Soms hebben we een ingrijpende gebeurtenis nodig om ons leven een andere wending te geven. Voor Wilfred Bero, taxichauffeur en…

Lees meer

Pjotr Khudy: een veranderd leven door Gods Woord

In het uiterste noorden van de Russische Federatie leeft het Nenets-volk, dat van oudsher rendieren houdt. Pjotr Khudy is één…

Lees meer

Wereldwijd verlangt de kerk naar Gods Woord in hun eigen taal

Met Pinksteren hoorden velen in Jeruzalem het Evangelie in hun eigen taal. Duizenden kwamen tot geloof en de eerste kerk…

Lees meer

Contrasten: Gelukkig zijn de verdrukten…

Contrasten. Tijdens mijn reis door een land in Azië is dit het woord wat in me opkomt. Dit is een…

Lees meer

De kracht van het Woord

De kracht van het Woord: Hoe audio en film de Bijbel tot leven brengen in Tanzania. “De kans dat je…

Lees meer

Afscheidssymposium Bram van Grootheest

‘Bijbelvertaalwerk door de tijd heen’ Wycliffe Bijbelvertalers heeft op donderdag 18 april jl. afscheid genomen van haar directeur Bram van…

Lees meer

Jorn Rietveld uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea

Jorn Rietveld uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea voor Bijbelvertaalwerk DRIEBERGEN – Jorn Rietveld is voor Wycliffe Bijbelvertalers uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea. Hij gaat…

Lees meer

Opdraging Vitu Nieuwe Testament

Hoe mooi is het om een Bijbel in eigen taal te ontvangen? Voor de Vitu mensen werd dit werkelijkheid! Ze…

Lees meer

God spreekt ook tot doven

Stel je eens voor: je bevindt je op de markt, het is een drukte van jewelste en je ziet van…

Lees meer

Gegrepen door Gods Woord

Hessel en Coby Visser woonden en werkten 25 jaar tussen de Naro-mensen in D’Kar, Botswana. Wat is er in die…

Lees meer

Overal klinkt het Woord, zelfs in vluchtelingenkampen

Er was geen ontsnapping mogelijk! De toen dertienjarige Tefera Endalew uit het zuiden van Ethiopië zat opgesloten in een hut,…

Lees meer

‘Ik ga om God te dienen’ 

De gedreven Jorn Rietveld (28) wordt dit jaar uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea. Van kinds af aan wilde hij al naar de…

Lees meer

Ondernemersavonden: ‘Het evangelie in 3D’

In april organiseert Wycliffe Bijbelvertalers ondernemersavonden op drie locaties in het land over ‘Het evangelie in 3D’. Een avond vol inspiratie,…

Lees meer

Column: Horen en zien

Als je deze tekst leest, is de kans groot dat je deze in je hoofd “hoort”. Je hoort een stem…

Lees meer