Blinde Salah vertelt over Jezus in moslimgebied

Leestijd:  |  29 mei 2019

‘Bijbelverhalen hebben mijn leven veranderd.’ Enthousiast vertelt Salah* (63) hoe belangrijk het is om het Evangelie te verspreiden. ‘In onze cultuur vertellen we elkaar verhalen. Gelukkig worden ook steeds meer Bijbelverhalen vertaald en is er openheid om ze door te vertellen. Zelfs onder moslims!’

Een grote meerderheid van de bevolking van Tsjaad is moslim, en wil niets weten van de Bijbel. Salah was vroeger één van hen: ‘Ik werd geboren in een islamitisch dorpje. Veel leeftijdsgenootjes konden vanwege armoede niet naar school. Omdat mijn broer dorpsleider was, kon ik wel onderwijs volgen.’ Aan dit voorrecht komt een einde als Salah plotseling blind wordt. In plaats van naar een ziekenhuis te gaan, wordt er aan de islamitische leiders gevraagd om voor genezing te bidden. Maar er gebeurt niets.

Salah: ‘Mijn oom wilde het hier niet bij laten. Hij ging op zoek naar een geschikte behandeling in het ziekenhuis. Maar ook de artsen konden mij niet helpen.’ Toch geeft zijn oom niet op. Hij heeft gehoord dat plaatselijke zendelingen blinde kinderen leren lezen en schrijven. Vol goede moed neemt hij contact op en binnen twee weken kan Salah braille lezen.

Weerstand
blind

Tijdens die lessen braille hoort Salah voor het eerst over het Evangelie. De zendelingen vertellen na de les Bijbelverhalen. ‘Wat voelde ik in het begin een weerstand! Want ik had geleerd dat het Evangelie corrupt is en niet de waarheid.’ Maar God zorgde voor een wonder. ‘Toen ik hoorde hoe Jezus Christus alle zonden heeft weggenomen raakte ik van slag. Dit was voor mij bedoeld!’ Salah deelt het verhaal met zijn oom, maar die dwingt hem te zwijgen. Toch is er al een zaadje in zijn hart gepland. Hij zet een stap in geloof en stelt zijn vertrouwen op de Heer. Een aantal jaar later laat hij zich dopen. ‘Ik had maar één verlangen: het Goede Nieuws vertellen aan mijn familie en vrienden.’ Salah wordt gewaarschuwd voor de gevaren van evangelisatie in een moslimdorp: ‘Mensen zeiden dat ik mijn leven riskeerde, maar ik wilde juist hier over Jezus vertellen.’

‘Ik wilde koste wat kost mijn familie en vrienden vertellen over Jezus’

 

Bruggen bouwen
blind

Terug in zijn geboortedorp is Salah de eerste jaren bezig met het opbouwen van relaties. Zomaar evangeliseren kan niet; de islamitische leiders willen er niets van weten. Pas na twee jaar kan hij zijn geloof delen. Hij vertelt zijn dorpsgenoten Bijbelverhalen op zo’n manier dat ze het onthouden. ‘Het Woord van God moet in je hart zijn, niet alleen op een stuk papier’ vertelt Salah. Het werk werpt zijn vruchten af, ruim twintig mensen worden volgers van Jezus. Maar ook de tegenstand groeit. ‘Acht jaar lang ben ik vervolgd, meerdere malen heeft men mij vastgebonden. Ik moest vier keer voor de rechter verschijnen en er werd gedreigd met de doodstraf.’ Ook de ruim twintig jong-gelovigen krijgen te maken met vervolging. Zij worden gedwongen om het leger in te gaan en komen bij gevechten om het leven.

Ondanks de heftige vervolging blijft Salah evangeliseren en langzaam veranderen de harten van zijn dorpsgenoten. Meer dan veertig mensen komen tot geloof en in tijden van tegenslag vragen de dorpsleiders ook hulp van christenen. ‘Er was een jaar lang enorme droogte. De islamitische leiders baden al twee weken consequent voor regen, maar dat kwam niet. Dus kwamen ze naar ons toe en vroegen of wij ook voor regen wilden bidden. En God gaf ons regen!’ vertelt Salah enthousiast. Door deze gebeurtenis worden de islamitische leiders ook milder: ‘Zij zagen dat wij een echte relatie hebben met God.’

Vrede en groei 

Op dit moment bestaat de kerk in de geboortestreek van Salah uit ongeveer honderd mensen. Moslims en christenen leven in vrede naast elkaar. In de jaren negentig verlaat Salah zijn dorp om een training tot vertaler te volgen voor de K-taal*. In 2010 voltooit het team de vertaling van het Nieuwe Testament.
Inmiddels traint Salah plaatselijke leiders in het doorvertellen van Bijbelverhalen. Veel mensen vinden het geweldig om verhalen in hun eigen taal te horen en weer verder te verspreiden. Zo komen velen komen tot geloof!

* Vanwege veiligheidsredenen zijn deze namen gefingeerd

 

STEUN HET BIJBELVERTAALWERK!

 

Dit artikel verscheen onlangs in Wycliffe Nieuws. Meewerken aan het Bijbelvertaalwerk? Dat kan! Bid mee via de Wycliffe Gebedskalender of steun het werk financieel

Deel dit bericht

Gerelateerd

Ann Voskamp: “Ik raakte de weg kwijt”

Bedolven onder de aanrollende golven van het leven raakte Ann Voskamp (49) de weg kwijt. Over levensstormen heb je geen…

Lees meer

In memoriam: oud-veldmedewerker Piet Huttenga

Afgelopen vrijdag is oud-veldmedewerker Piet Huttenga op zijn 71e verjaardag plotseling overleden aan een hartstilstand. Hij laat zijn vrouw Helena…

Lees meer

‘Het lezen van de Bijbel werd mijn redding’

‘Iedereen een Bijbel in de eigen taal’, dat is het verlangen van Wycliffe Bijbelvertalers. In ruim twintig landen zet Wycliffe…

Lees meer

Wycliffe Bijbelvertalers en ZHHK gaan samenwerken

De Zending Hersteld Hervormde Kerk (ZHHK) en Wycliffe Bijbelvertalers hebben op 8 februari een samenwerkingsovereenkomst getekend. De intentie is om…

Lees meer

Bestsellerauteur Ann Voskamp hoofdspreekster op uniek vrouwenevent

Ann Voskamp, bekend van haar boek ‘Duizendmaal dank’, komt eind maart naar Nederland om samen met ons vrouwen te inspireren…

Lees meer

Gods Woord biedt hoop voor vluchtelingen

DR CONGO – De Vanuma-Bijbelvertalers moesten vluchten. Hun leven liep gevaar. Dat weerhoudt hen er echter niet van om verder…

Lees meer

Vacatures bij Wycliffe Bijbelvertalers

Wycliffe Bijbelvertalers is op zoek naar versterking van het team in Nederland. Bij de afdeling Relatiebeheer is er ruimte voor…

Lees meer

‘Ik was niet van plan de rebellen te vergeven!’

Veel landen – ver weg en nu opeens ook dichtbij – gaan gebukt onder oorlogen en andere rampen. Veel inwoners…

Lees meer

Opening unieke Bijbelcollectie in samenwerking met Open Doors

Een van de meest complete Bijbelcollecties ter wereld wordt vanaf vandaag tentoongesteld in Ermelo en Driebergen. Anne van der Bijl,…

Lees meer

Bijbelvertaalwerk statistieken 2022 gepubliceerd!

De jaarlijkse statistieken van het wereldwijde Bijbelvertaalwerk zijn bekend. Uit onderzoek blijkt dat van de ruim 7.300 talen momenteel 724…

Lees meer

Complete Una Bijbel in gebruik genomen

In het bergdorp Langda op het eiland Papoea in Indonesië vond woensdag 24 augustus een indrukwekkende plechtigheid plaats. Die dag…

Lees meer

Mensen met visie

Tijdens mijn reis naar Congo wilden we graag Rev. Malendela Katekesombe ontmoeten om met hem van gedachten te wisselen over…

Lees meer

Blijf bidden voor het werk in Oost-Europa

De oorlog in Oekraïne duurt inmiddels al maanden en heeft het leven in Oost-Europa op zijn kop gezet. Wycliffe organisaties…

Lees meer

Klaasje Kooiker uitgezonden naar DR Congo

Afgelopen zondag stond de Hersteld Hervormde Gemeente in Staphorst tijdens de middagdienst stil bij de uitzending van Klaasje Kooiker voor…

Lees meer

Bijbelvertaler Hessel Visser promoveert aan TUA

Op 28 juni 2022 is Hessel Visser, werkzaam voor onder andere Wycliffe Bijbelvertalers, gepromoveerd. De promotie vond plaats aan de…

Lees meer

Hoe God krachtig werkt door verhalenvertellers

‘Tufí, jouw God bestaat echt!’ In een grote, drukke stad, midden in een land* in Azië, zit een groepje mensen….

Lees meer

We houden hoop!

‘In 1991 begint ons avontuur. We vertrekken naar West-Azië. Er volgt veel taalstudie. Omdat de taal die de mensen daar…

Lees meer

‘Ik kon niet stoppen met Bijbellezen’

Maartje Kok, auteur van het boekje 'Bijbellezen, over de kracht van Gods Woord en het belang van dagelijks Bijbellezen.

Lees meer

5 tips om meer te bidden voor Bijbelvertaalwerk

Je bent betrokken bij het werk van Wycliffe Bijbelvertalers, maar verlangt ernaar om het een grotere plek te geven in…

Lees meer

Een les in vergeving

Het is stil. Zes jongeren zitten voorovergebogen om een tafel op een veranda, ergens in Kameroen. De een heeft een…

Lees meer