Blijf bidden voor het werk in Oost-Europa

Leestijd: 3,5 minuten  |  25 juli 2022

De oorlog in Oekraïne duurt inmiddels al maanden en heeft het leven in Oost-Europa op zijn kop gezet. Wycliffe organisaties uit deze regio werken samen met lokale kerken om te voorzien in de fysieke, emotionele en geestelijke behoeften van vluchtelingen. Nu het einde van de crisis nog niet in zicht is, worden de lange termijn behoeften bekeken, terwijl er nog steeds dagelijks voorzien wordt in voedsel, kleding, onderdak en vervoer. Een overzicht van de hulp die op dit moment wordt geboden:

1 • Humanitaire hulp

Met hulp van vrijwilligers is er vanuit Polen meer dan 50 ton voedsel naar Oekraïne vervoerd. Ook naar Slowakije is voedsel gebracht, voor kerken die Roma vluchtelingen uit Oekraïne hebben opgevangen. “De voorraden worden dankbaar in ontvangst genomen, omdat de nood steeds verder oploopt,” vertelt Agineszka Domagala, directeur van Wycliffe Polen.

2 • Traumaverwerking op Bijbelse principes

De gevolgen van de oorlog worden meer en meer zichtbaar. Miljoenen mensen zijn getraumatiseerd. Door de jarenlange ervaringen van Wycliffe organisaties in andere oorlogsgebieden is er in samenwerking met professionele hulpverleners een traumaverwerkingsprogramma ontwikkeld. Dit programma is gebaseerd op Bijbels principes en is al vaker heel waardevol gebleken in crisissituaties.

Ook nu wordt er ingezet op traumaverwerking. Door middel van workshops worden vluchtelingen en gezinnen geholpen. Er worden ook materialen uitgedeeld om zelf te starten met de verwerking van persoonlijke trauma’s.

Jaroslav Tomašovský, directeur van Wycliffe Slowakije, vertelt: “We willen deze workshops traumaverwerking graag op grotere schaal kunnen doen, zodat mensen getraind en voorbereid worden op de nasleep van deze trauma’s in de toekomst. ”

We hebben vooral in het begin van deze crisis geleerd dat mensen vanuit een overlevingsdrang op adrenaline leven. Maar na een tijdje verdwijnt de adrenaline en dan beginnen ze te lijden onder het trauma dat ze hebben doorgemaakt.”

3 • De Bijbel in hun eigen taal

Onder de vluchtelingen worden ook kaartjes uitgedeeld met een QR code die mensen wijst op Bijbel apps in hun eigen taal. De kaartjes zijn vertaald en wijd verspreid onder Oekraïense vluchtelingen in verschillende landen. “Het is maar een klein gebaar, maar God gebruikt het om veel mensen te bereiken. Het levert hele mooie reacties op,” vertelt Zsuzsa Zentai, directeur van Wycliffe Hongarije, in het geloof dat Gods Woord harten zal raken.

Vertrouwen

Ondanks de huidige situatie roept Zsuzsa op tot vertrouwen: “Inmiddels is iedereen ervan overtuigd dat deze situatie niet snel zal eindigen. De economische en geestelijke effecten zijn enorm. Het zet iedereen onder grote druk. Het is geen gemakkelijke situatie. Maar we zijn in Gods handen. Hij heeft in eerdere crisis situaties ook voorzien. We hebben vertrouwen en geloof nodig dat Hij ook nu zal voorzien in wat er nodig is.”

Ruben Dubei, directeur Wycliffe Roemenië voegt daaraan toe: “Dit is voor christenen een tijd om in de praktijk te brengen wat we hebben geleerd door de jaren heen. God geeft ons werk te doen, om onze liefde en medeleven te tonen aan deze vluchtelingen.”

 


Wil je (blijven) bidden voor dit werk?

Wycliffe organisaties uit Roemenië, Hongarije, Polen en Slowakije zijn betrokken bij het werk onder Oekraïense vluchtelingen. Wil je bidden voor dit ingrijpende werk? Bedankt!

Gebedspunten Slowakije

  • Bid voor Gods wijsheid en leiding in deze situatie, hoe we mensen kunnen adviseren. Sommigen willen heel graag terugkeren naar Oekraïne, terwijl het niet overal veilig is.
  • Bid ook voor mensen die hun huis zijn kwijtgeraakt. Dat ze een plek vinden waar ze de komende tijd kunnen leven.

Gebedspunten Roemenië

  • Bid voor een groep vluchtelingen in Oradea, Roemenië. Deze groep met onder meer moeders met gehandicapte kinderen, is opgevangen door een lokale kerk.
  • Sommigen uit deze groep komen naar de kerk en meerdere vluchtelingen staan open voor het Evangelie. Bid dat ze Jezus leren kennen door het Evangelie.

Gebedspunten Hongarije

  • Bid voor vertrouwen op God, zodat medewerkers om kunnen gaan met de druk.
  • Bid voor wijsheid in het traumaverwerkingsprogramma.
  • Bid voor het kaartje met de QR-code. Bid dat Gods Woord harten zal raken.

Gebedspunten Polen

  • Bid voor kracht en wijsheid voor onze vrijwilligers. Dat hoewel mensen misschien vermoeid raken, ze zich toch vol enthousiasme blijven inzetten.
  • Bid voor de vluchtelingen, dat ze hoop houden ondanks de omstandigheden. Bid dat ze open staan voor het Evangelie en Gods liefde ontdekken.
  • Bid dat christenen rond Oekraïne een ‘lichtend licht’ zullen zijn – en dat het onder de vluchtelingen gezien en geaccepteerd zal worden.

 

Deel dit bericht

Gerelateerd

Familie den Hartogh opnieuw uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea

Op zondag 14 juli zijn Koen en Petra den Hartogh, samen met hun kinderen, opnieuw voor Wycliffe Bijbelvertalers uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea. De…

Lees meer

5 keer meedoen als kerk met het wereldwijde Bijbelvertaalwerk

Wycliffe Bijbelvertalers zet zich in om Gods Woord beschikbaar te maken voor iedereen in zijn of haar eigen taal. Wilt…

Lees meer

Jaarverslag 2023 | De Bijbel vertalen met urgentie en verwachting 

Jaarverslag Wycliffe Bijbelvertalers 2023: ‘We gaan door totdat Hij komt’  DRIEBERGEN – Wereldwijd ervaart men hoge urgentie om de Bijbel…

Lees meer

Aan de slag voor het Bijbelvertaalwerk

Op zaterdag 25 mei 2024 zijn Roeland en Jedidjah Luitwieler, samen met hun kinderen, uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea. Beiden gaan ze…

Lees meer

Stilgezet door een tsunami

Soms hebben we een ingrijpende gebeurtenis nodig om ons leven een andere wending te geven. Voor Wilfred Bero, taxichauffeur en…

Lees meer

Pjotr Khudy: een veranderd leven door Gods Woord

In het uiterste noorden van de Russische Federatie leeft het Nenets-volk, dat van oudsher rendieren houdt. Pjotr Khudy is één…

Lees meer

Wereldwijd verlangt de kerk naar Gods Woord in hun eigen taal

Met Pinksteren hoorden velen in Jeruzalem het Evangelie in hun eigen taal. Duizenden kwamen tot geloof en de eerste kerk…

Lees meer

Contrasten: Gelukkig zijn de verdrukten…

Contrasten. Tijdens mijn reis door een land in Azië is dit het woord wat in me opkomt. Dit is een…

Lees meer

De kracht van het Woord

De kracht van het Woord: Hoe audio en film de Bijbel tot leven brengen in Tanzania. “De kans dat je…

Lees meer

Afscheidssymposium Bram van Grootheest

‘Bijbelvertaalwerk door de tijd heen’ Wycliffe Bijbelvertalers heeft op donderdag 18 april jl. afscheid genomen van haar directeur Bram van…

Lees meer

Jorn Rietveld uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea

Jorn Rietveld uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea voor Bijbelvertaalwerk DRIEBERGEN – Jorn Rietveld is voor Wycliffe Bijbelvertalers uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea. Hij gaat…

Lees meer

Opdraging Vitu Nieuwe Testament

Hoe mooi is het om een Bijbel in eigen taal te ontvangen? Voor de Vitu mensen werd dit werkelijkheid! Ze…

Lees meer

God spreekt ook tot doven

Stel je eens voor: je bevindt je op de markt, het is een drukte van jewelste en je ziet van…

Lees meer

Gegrepen door Gods Woord

Hessel en Coby Visser woonden en werkten 25 jaar tussen de Naro-mensen in D’Kar, Botswana. Wat is er in die…

Lees meer

Overal klinkt het Woord, zelfs in vluchtelingenkampen

Er was geen ontsnapping mogelijk! De toen dertienjarige Tefera Endalew uit het zuiden van Ethiopië zat opgesloten in een hut,…

Lees meer

‘Ik ga om God te dienen’ 

De gedreven Jorn Rietveld (28) wordt dit jaar uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea. Van kinds af aan wilde hij al naar de…

Lees meer

Ondernemersavonden: ‘Het evangelie in 3D’

In april organiseert Wycliffe Bijbelvertalers ondernemersavonden op drie locaties in het land over ‘Het evangelie in 3D’. Een avond vol inspiratie,…

Lees meer

Column: Horen en zien

Als je deze tekst leest, is de kans groot dat je deze in je hoofd “hoort”. Je hoort een stem…

Lees meer

De kracht van Bijbelvertaalwerk

Luai woont op New Ireland, de meest noordoostelijke provincie van Papoea-Nieuw-Guinea. Haar moedertaal is het Nalik, een taal die door…

Lees meer

De weg van het Woord volgen

José Alberto (57) grijpt zijn hoed van zijn hoofd en drukt zijn gezicht erin. Hij huilt, overmand door emoties, als…

Lees meer