Werken in het buitenland: iets voor jou?

Sta je er wel eens bij stil hoeveel houvast de Bijbel je biedt? Gods Woord geeft redding, inspiratie en bemoediging. Miljoenen mensen missen dit houvast, omdat ze de Bijbel niet in hun eigen taal hebben. Omdat we geloven dat God via Zijn Woord tot mensen spreekt, gunnen we iedereen de Bijbel in de taal van zijn hart. Daarbij kun jij helpen!

Waarom gaan?

Wycliffe Bijbelvertalers zendt gedreven mensen uit om wereldwijd Gods Woord beschikbaar te maken. Van projectmanagers tot theologen, van HR-medewerkers tot taalkundigen, van financieel specialisten tot IT’ers. Vakmensen met een roeping, die het bekende achterlaten om dienstbaar te zijn. Denk jij daar ook wel eens over na? 

Vraag en antwoord

Jij kunt op verschillende manieren bijdragen aan het wereldwijde Bijbelvertaalwerk. Je kunt bijvoorbeeld bidden of het Bijbelvertaalwerk financieel steunen. Of misschien denk je wel eens over werken voor Wycliffe Bijbelvertalers. Bekijk hieronder de mogelijkheden.

Voor hoelang kan ik uitgezonden worden?

Dat is heel verschillend en hangt af van hoeveel tijd jij beschikbaar bent en van het soort werk dat je wilt gaan doen. We hebben korte uitzendingen van maximaal 12 maanden en lange uitzendingen die minstens twee jaar duren.

Korte termijn
Als guesthelper gebruik je je gaven en talenten tijdelijk om het Bijbelvertaalwerk te ondersteunen. Je werkt maximaal 12 maanden op het veld om je te oriënteren op het werkveld. Daaraan voorafgaand doorloop je een verkorte selectieprocedure.

Ben je een taalkundige of pedagogische opleiding aan het volgen en mag je in het buitenland stagelopen? Via Wycliffe Bijbelvertalers zijn er mogelijkheden om als stagiair naar het veld te gaan.

Lange termijn
Wil je voor langere termijn bij Wycliffe Bijbelvertalers komen werken, dan doorloop je een selectieprocedure. Ben je aangenomen, dan krijg je een vooropleiding bij de School of Language and Scripture aan het Moorlands College in Engeland. Je gaat daarna steeds voor een periode van twee jaar naar het buitenland. Veel uitzendingen duren totaal zo’n 6 tot 12 jaar.

Ik weet niet of ik wel geroepen ben…

Nadenken over een uitzending heeft alles te maken met het zoeken naar Gods wil voor jouw leven. We weten dat God wil dat we ons bekeren, dat we Hem gehoorzaam zijn, dat we Hem en onze naasten liefhebben... Maar wil Hij dat jij in het buitenland gaat wonen en werken? Is dat zijn bedoeling met jouw leven? Dat zijn relevante vragen. In de verkennende gesprekken en tijdens het sollicitatieproces praten we hierover, gaan we samen op weg om te kijken welke deuren open- en dichtgaan en zoeken we steeds opnieuw naar wijsheid en Gods leiding. Meer helderheid of zekerheid krijgen over je roeping is onderdeel van het proces en gaat er bijna nooit aan vooraf.

Als ik contact opneem met Wycliffe Bijbelvertalers, wat dan?

Meestal krijg je eerst een mailtje met de vraag of je de vragenlijst in wilt vullen. Deze lijst helpt ons om beter te begrijpen wie je bent en waar je op dat moment mee bezig bent. Daarna maken we een afspraak om elkaar een keer te spreken en kennis te maken. Zo’n gesprek is een open, vrijblijvend gesprek en verplicht je tot niets. 

Soms voelt het invullen van de vragenlijst als een hoge drempel. In dat geval kunnen we ook eerst een keer een telefonische afspraak maken.

Na het eerste verkennende gesprek bespreken we hoe we verder gaan. Dat kan er op allerlei manieren uitzien: een tweede gesprek, contact met een andere zendingsorganisatie, verder studeren en een paar jaar later opnieuw contact opnemen. We gaan op een ontspannen manier met elkaar in gesprek. Ook als je helemaal niet weet of Wycliffe Bijbelvertalers wel een organisatie is die bij je past of waarbij je zou willen werken: je bent van harte welkom. Als je een keer wilt praten over hoe je jouw kennis en ervaring in kunt zetten in Gods Koninkrijk: we gaan graag het gesprek met je aan!

Ik heb geen taalkundige of theologische achtergrond, kan ik dan wel wat voor Wycliffe betekenen?

Naast taalkundigen en theologen kunnen we heel goed mensen gebruiken met andere vakkennis: communicatie, IT, vliegtuigtechniek, onderwijs en nog veel meer. Denk niet te snel dat jouw vakgebied niet relevant is voor het Bijbelvertaalwerk. De meeste van onze vacatures zijn op hbo- of wo-niveau.

In welk land kan ik aan de slag?

Dat is vaak uitzoekwerk! Er is genoeg werk, maar wij vinden het belangrijk dat jij past bij de baan. Ook binnen het zendingswerk is het belangrijk om werk te hebben dat bij je past. God vraagt natuurlijk ook dingen van ons die ons minder liggen, maar we hebben onze gaven niet voor niets van Hem gekregen. Voor nieuwe uitzendingen kijkt Wycliffe Bijbelvertalers vooral naar Franstalig Afrika en een aantal landen in Azië, waaronder gesloten landen en vertaalprojecten in gebarentalen. Neem gerust contact op als je zelf een ander gebied in gedachten hebt!

Ben ik geschikt?

Deze vraag is onderdeel van de sollicitatie. Passen jij en Wycliffe Bijbelvertalers bij elkaar, welke opleiding heb je gedaan, heb je voldoende veerkracht om je bekende leven in Nederland achter te laten en in het buitenland te gaan wonen, kun je omgaan met de verschillen tussen culturen...

Ook praten we met elkaar over je geloof en hoe je je leven als volgeling van Jezus Christus vormgeeft.

Mensen die via Wycliffe Bijbelvertalers worden uitgezonden, ontvangen geen salaris en leven van de giften die uit hun eigen achterban bij elkaar brengen. Sta je hiervoor open?

Veel van onze vacatures zijn op hbo of wo-niveau. Een specifieke vooropleiding is niet verplicht. We gaan graag het gesprek met je aan over de opleiding, kennis en ervaring die je in huis hebt. Het is belangrijk dat je wilt leren van anderen en andere mensen wilt trainen en jouw kennis wilt overdragen op anderen.

Twee jaar (parttime) werkervaring vinden we een belangrijke voorbereiding op een uitzending. Een promotietraject aan de universiteit kan als zodanig gelden.

Als onderdeel van de voorbereiding op de uitzending komt training altijd aan de orde. Zo kan het bijvoorbeeld een goed idee zijn om naar een (internationale) Bijbelschool te gaan.

Hoe kan ik me nog meer oriënteren op zending?

Samen met de zendingsorganisaties OMF, WEC en Interserve organiseren wij elk jaar het Xplore zendingsweekend en een ontmoetingsdag rondom het thema roeping en zending. Dit zijn mooie gelegenheden om met anderen in gesprek te gaan over jouw vragen en om meer te leren over wat het betekent om uitgezonden te worden en hoe je je daarop verder zou kunnen voorbereiden. Zonder te kiezen voor een specifieke organisatie is dit een laagdrempelige manier om verder na te denken over zending: hoe begin je nu zo’n zoektocht? En wat zegt God hierover, tegen ons allemaal, maar juist ook tegen jou persoonlijk?

Wil je meer te weten komen? Kijk dan op: www.xploremission.nl

Wie werken er nu voor Wycliffe Bijbelvertalers?

Naast onze kantoormedewerkers werken ongeveer 130 veldmedewerkers wereldwijd voor Wycliffe Bijbelvertalers Nederland. Nieuwsgierig wie? Kijk dan op deze pagina.

Neem contact op

Heb je een andere vraag, wil je meer informatie over naar het buitenland gaan of wil je een vrijblijvend gesprek over wat jij kan bijdragen? Neem dan contact met ons op.

Antje Kieviet
[email protected]
0343 51 74 44

Wie werken er
bij jullie?

Ongeveer 130 mensen werken wereldwijd voor Wycliffe Bijbelvertalers Nederland. Nieuwsgierig wie? Bekijk dan hieronder onze veldmedewerkers.

Meld je aan voor de digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in Bijbelvertaalwerk en lees inspirerende verhalen en updates vanuit het veld.