Leestijd: 3 minuten | 22 oktober 2020
De Idaasha hebben honger naar Gods Woord, maar vertaalwerk vraagt vaak tientallen jaren geduld. Maar in Benin heeft het Idaasha vertaalteam het Nieuwe Testament binnen 7 jaar weten te vertalen. “De snelheid was Gods genade, we prijzen Hem daarvoor!”
Mijn droom is dat straks niet alleen mijn generatie, maar nog veel generaties daarna de Bijbel kunnen lezen in onze eigen taal. Prosper Nongnide, een lokale christen uit Benin, straalt als hij over zijn werk vertelt. Zeven jaar geleden begon hij met zijn vertaalteam aan het vertalen van het Nieuwe Testament in het Idaasha, een taal die zo’n 200.000 mensen spreken. Dat Prosper nu als Bijbelvertaler werkt is heel bijzonder. Als tiener leefde hij ver van God. Nu heeft hij honger naar Gods Woord.
Het verhaal gaat verder onder de foto.
Zoveel honger, daarom stiekem Bijbel lezen
Prosper vervolgt zijn verhaal: “Ik woonde vroeger bij mijn oom die voodoopriester was. Eigenlijk zou ik hem opvolgen. Tot op een dag iemand mij een Bijbeltje gaf waar ik stiekem in ging lezen. De verhalen over Jezus spraken me erg aan. Op een gegeven moment kon ik niet anders dan huilend, op mijn knieën God vragen of ook ik Zijn kind mocht zijn. Ik heb mijn baan opgezegd en nu ben ik Bijbelvertaler. Stel je voor dat nóg iemand door de Bijbel bladert, zich aangesproken voelt en daardoor Gods kind wordt…”
Belangrijk feest
Dit jaar zou voor Prosper en de Idaasha heel bijzonder zijn. De vertaling van het Nieuwe Testament was afgerond en de Bijbels gedrukt. De opdraging van de Bijbel zou met een groot feest gevierd worden. Deze opdraging is voor de Idaasha heel belangrijk. Het is een bewust moment waarop God gedankt wordt voor het werk dat is gedaan door Zijn kracht. In Afrika gaat dat gepaard met feest, muziek en dans.
Maar het coronavirus gooit roet in het eten. Half april arriveerden de Bijbels in Benin. Zonder feest, maar niet minder bijzonder. Het vertaalteam, het Idaasha-comité en verschillende kerkleiders kwamen alsnog bij elkaar om God te danken. Er blijkt een grote honger naar Gods Woord. Tot nu toe zijn er al meer dan 4.000 van de 8.000 gedrukte exemplaren verkocht.
Honger
Benin kent vrede en stabiliteit, maar er is armoede en een hoog percentage inwoners kan niet lezen en schrijven. Daarom organiseert Wycliffe Benin lees- en schrijfonderwijs. Prosper: “Het is belangrijk dat mensen leren lezen en schrijven, dan kunnen ze Gods Woord in hun eigen taal onderzoeken. Door de crisis moeten we creatief zijn, daarom hebben we Whatsapp groepen opgericht om de cursus te volgen. Meer dan 130 mensen doen daar nu aan mee. We gaan ook starten met een Bijbelstudiegroep via Whatsapp, zodat nog meer mensen kennis kunnen maken met het Nieuwe Testament in het Idaasha.” Daarnaast wordt het Nieuwe Testament in audiovorm opgenomen en op een speciale app gezet. Iedere week is er ook een Bijbelstudie op de radio, naar aanleiding van een Bijbeltekst in het Idaasha.
Kind van God
Ondertussen zit het vertaalteam niet stil: “We werken aan de vertaling van het Oude Testament” vertelt Prosper. “Om zo goed mogelijk te vertalen, verdiepen we ons eerst in de culturele achtergrond van de Bijbel. De vertalers moeten weten hoe de mensen in die tijd aten, leefden, hoe het gewone leven eruitzag. Zo maken we afspraken hoe bepaalde kernbegrippen vertaald worden.”
Prosper verwacht dat het vertalen van het Oude Testament wel wat langer zal duren. “Zeven jaar voor het vertalen van het Nieuwe Testament is erg weinig. Die snelheid was Gods genade, we prijzen Hem daarvoor. Het harde werken was niet voor niets. Ik geloof dat deze nieuwe vertaling het leven van veel mensen gaat veranderen. Ik bid dat nog veel meer Idaasha een kind van God worden.”
Lees hier meer over het vertaalproject in Benin.