Geven met blijdschap

Leestijd: 2 minuten  |  20 juli 2021

“Ik heb de impact van Gods Woord in de eigen taal van dichtbij mogen zien. Daarom zet ik graag een deel van mijn vermogen opzij voor het Bijbelvertaalwerk.” Aan het woord is Henk de Weerd (78). Het is niet zijn echte naam, want Henk hoeft niet met naam en toenaam bekend te worden bij het grote publiek. “De boodschap is belangrijker dan de man achter de gift.”

“Je komt op een leeftijd dat je gaat nadenken wat er met je geld gebeurt wanneer je er niet meer bent. Via verschillende bladen werd ik hierover aan het denken gezet. Het past bij mijn christelijke levensstijl om hier een bewuste keuze in te maken. In mijn leven heb ik ervaren dat God het is die mijn gedachten stuurt. Ook bij dit onderwerp. Ik heb gemerkt dat God dit soort opwellingen bij mij gebruikt. Het is het voorbeeld van de werking van de Heilige Geest in mijn leven. Dat is bijzonder, daar geniet ik van, dat ik ervaar dat God me zoekt en wil gebruiken.”

Kiezen

“Als je nadenkt over nalaten zijn er tal van goede doelen die in de rij staan om het geld in ontvangst te nemen. Ik heb besloten om niet meer dan tien goede doelen te steunen. Als je meer goede doelen kiest, kun je simpelweg niet meer bijhouden wat er met het geld gebeurt. Ik wil niet dat ik het niet kan volgen. Ik houd van overzicht.” “Ik heb goed nagedacht aan wat voor goed doel ik mijn vermogen wil nalaten.

Welke prioriteiten heb ik eigenlijk in mijn leven? En hoe komen die terug in mijn nalatenschap? Evangelieverkondiging vind ik belangrijk. Ik heb veel met asielzoekers gewerkt, ik mocht verschillende Bijbelstudies met hen doen. Toen heb ik van dichtbij gezien hoe belangrijk een Bijbel is, maar misschien nog wel belangrijker: in welke taal deze Bijbel geschreven is. Door tijdens de Bijbelstudies Gods Woord te gebruiken in de taal van de asielzoekers, kon ik beter verbinding met hen maken. Op deze manier was het ook makkelijker om het Evangelie door te geven. Het spreekt tot het hart. Geweldig! Ik heb altijd mijn best gedaan om dit soort bruggen te slaan.”

Geven

“Het geven van je vermogen kun je op allerlei manieren doen. Nalaten is één van de bekendste, maar je kunt ook geven nu je nog leeft. Ik geef liever vijf grote periodieke giften dan één legaat. Een legaat na je dood, daar heb je geen plezier van. Maar een periodieke gift geef je bij leven en daar ben je bij betrokken. Bovendien is een periodieke gift een zeer voordelige manier van geven, belastingtechnisch gezien.” “Ik wil nog een advies geven aan mijn leeftijdsgenoten. Denk goed na en neem zelf je beslissingen over nalaten en periodieke schenkingen. Dit is een wezenlijk onderdeel van je christelijke leven. Daar hoeven we niet ingewikkeld over te doen. Mij geeft het rust dat het nu geregeld is!”

Geef de Bijbel door aan volgende generaties

Miljoenen mensen wachten op een Bijbel in de taal van hun hart. Wist u dat uw nalatenschap voor hen het verschil kan maken? Regelmatig heb ik gesprekken met mensen die (een deel van) hun nalatenschap bestemmen ten gunste van het Bijbelvertaalwerk of moedertaalonderwijs. Ik word elke keer bemoedigd door het feit dat mensen het Bijbelvertaalwerk willen steunen, ook na hun overlijden. Op deze manier willen zij de Bijbel doorgeven aan volgende generaties. Wat laat u na? Neem gerust contact met mij op om daar eens over door te praten of lees hier meer informatie over nalaten.

Bram van Grootheest, directeur Wycliffe Bijbelvertalers Nederland

Deel dit bericht

Gerelateerd

De kracht van gebed

Orchid Island is een klein eiland voor de zuidoostelijke kust van Taiwan. Het is de woonplaats van de ongeveer 4000…

Lees meer

‘Jouw God bestaat echt!’

In een grote, drukke stad, midden in een land* in Azië, zit een groepje mensen. Het gesprek gaat over het…

Lees meer

Bevrijd van duistere machten

In Tanzania werd onlangs een Nieuw Testament gepubliceerd in de Simbititaal. Dit had en heeft levensveranderende gevolgen. Ik sprak met…

Lees meer

Bijbelvertaalwerk in Oekraïne en Rusland

De wereldwijde Bijbelvertaalbeweging is geschokt door de Russische inval in Oekraïne. Wat een leed en onveiligheid brengt het teweeg! Hoe…

Lees meer

Bid voor de situatie in Oekraïne 

Vanwege de oorlog in Oekraïne, roepen we u op om te bidden. Wij willen u vragen deze dagen te bidden…

Lees meer

Vertalen in gebarentaal in Azië

Een bijzonder nieuw project is onlangs gestart! In Zuidoost-Azië is gestart met vertalen in gebarentaal. Er wordt in twee gebarentalen…

Lees meer

Nieuwe veldmedewerker uitgezonden naar Azië

We hebben een nieuwe veldmedewerker uitgezonden! Onlangs is Elizabeth* uitgezonden naar Azië. Na een indrukwekkende kerkdienst waarin Gods zegen werd…

Lees meer

Starten in zes nieuwe talen in DR Congo

Collega Richard is net teruggekomen uit DR Congo – met geweldig nieuws. “Ongelooflijk, wat daar momenteel gebeurt! Alle deuren gaan open. We kunnen niet wachten! ” …

Lees meer

Negen extra talen in DR Congo

Collega Richard is net voor de lockdown teruggekomen uit de Democratische Republiek Congo – met geweldig nieuws. Hij vertelde mij:…

Lees meer

Kerst in de Bijbel: Eén klinker veranderde het leven van heel veel mensen

Hoe begrijp je de diepere betekenis van Kerst uit de Bijbel? Hoe vertaal je het woord ‘liefde’ zo correct mogelijk?…

Lees meer

Nederlandse taalkundige geëvacueerd na toenemende dreiging in Ethiopië

De regering van Ethiopië heeft de noodtoestand uitgeroepen, omdat het gewapende conflict in het noorden van het land uit de…

Lees meer

Simbiti ontvangen Nieuwe Testament

Een mooi feest, grote dankbaarheid en de blijdschap is van de gezichten af te lezen. Na veel jaren werk hebben…

Lees meer

Dit jaar voor 22 miljoen mensen Bijbelvertaalprojecten gestart

In het afgelopen jaar is er in 122 taalgroepen gestart met een Bijbelvertaalproject. “Er zijn nog nooit zoveel vertaalprojecten geweest…

Lees meer

Column: Geld boeit God wel

“Ik denk gewoon dat geld mij niet zoveel boeit.” Ik hoor het mezelf nog zeggen op die mooie nazomerdag in…

Lees meer

“Begrijp je wat je leest?”

De Bwa is een taalgroep van ongeveer 200.000 mensen die in de omgeving van de stad Buta in DR Congo…

Lees meer

Geven met blijdschap

“Ik heb de impact van Gods Woord in de eigen taal van dichtbij mogen zien. Daarom zet ik graag een…

Lees meer

Reizen door gevaarlijk Congo

Een paar liter benzine, enkele papiertjes met Bijbelteksten en een rotsvast geloof dat hun Lese-volk de Bijbel nodig heeft in…

Lees meer

Sabura vertelt Bijbelverhalen in haar dorp

Aan de oever van een kleine poel bij het dorp Melfi staat een groep mensen bij elkaar. Vandaag worden drie…

Lees meer

Column: Een Bijbel voor de volgende generatie

Ik hoor het vaak om mij heen: ‘de jeugd heeft de toekomst’. Het zijn niet alleen politici of marketingmensen: ook…

Lees meer

Wycliffe Bijbelvertalers publiceert jaarverslag

Wycliffe Bijbelvertalers Nederland kijkt terug op een gezegend jaar 2020. Dat blijkt uit het jaarverslag dat deze week is gepubliceerd….

Lees meer