Leestijd: 2-3 minuten | 07 juni 2022
Het is stil. Zes jongeren zitten voorovergebogen om een tafel op een veranda, ergens in Kameroen. De een heeft een rood potlood vast, de ander een grijs. Iedereen is gefocust. Een van hen is Faith (16). Wat doet zij hier? En waarom?
Jarenlang was het erg onrustig in het gebied waar Faith bij haar tante woonde: “Op een dag werd er weer geschoten. Deze keer wel heel dichtbij. We renden ons huis uit, het bos in. Daar bleven we tot het veilig genoeg leek om naar huis terug te gaan. Wat we daar aantroffen, was in één woord afschuwelijk! Ons huis was in brand gestoken en er was weinig meer van over. We barstten in tranen uit.”
Vreselijke gebeurtenissen
In Kameroen leven veel ouders, jongeren en kinderen die, net als Faith, vreselijke gebeurtenissen meemaken. Veel mensen zijn getraumatiseerd. Tijdens het Bijbelvertaalwerk zijn veldmedewerkers van Wycliffe Bijbelvertalers hier regelmatig mee geconfronteerd. Daarom hebben we lesmateriaal ontwikkeld rondom traumaverwerking dat wereldwijd ingezet kan worden, gebaseerd op Bijbelse principes.
Traumaverwerkingsclub
Faith woont sinds de heftige gebeurtenissen in een weeshuis. De leiding van het weeshuis organiseert samen met veldmedewerker Truus een traumaverwerkingsclub voor kinderen. Gedurende tien lessen worden de jongeren steeds een stapje verder geholpen in het verwerken van trauma’s. De lessen gaan onder meer over het Bijbelverhaal van Jozef. Veel kinderen herkennen zich in Jozef. Ook hij moest de plek waar hij opgroeide verlaten en maakte vreselijke gebeurtenissen mee.
Vergeving
Faith is een van de deelnemers aan de club. Daar zit ze, op de veranda, voorovergebogen aan een tafel. De clubleider geeft alle deelnemers vandaag een opdracht: “Teken een gebeurtenis die erg belangrijk voor je is geweest.” Faith weet direct wat ze moet tekenen. Het rode potlood vliegt over het papier. Hier nog wat geel erbij, daar nog wat oranje.
Als ik ze niet vergeef, dan blijf ik boos over wat ze ons hebben aangedaan. Jezus heeft gezegd dat we onze vijanden lief moeten hebben.”
Na een tijdje doorbreekt de stem van de clubleider de stilte. Hij vraagt de kinderen: “Wil je ons vertellen wat je hebt getekend?” Als het haar beurt is, vertelt Faith: “Ik heb het huis van mijn tante getekend dat in brand stond. We hadden niets meer. We wisten niet waar we heen moesten.” Als de clubleider Faith vraagt wat ze geleerd heeft van de lessen, zegt ze: “Dat ik de mensen die ons pijn hebben gedaan, moet vergeven. Als ik ze niet vergeef, dan blijf ik boos over wat ze ons hebben aangedaan. Jezus heeft gezegd dat we onze vijanden lief moeten hebben.”
Dankbaar gaan de clubleiders naar huis. Zij weten één ding zeker: God is aan het werk in het hart van Faith en de andere kinderen. Hij werkt, door alles heen!
Dit verhaal verscheen onlangs in het Wycliffe magazine Volken & Talen. Ook het magazine thuis ontvangen? Vraag het magazine gratis aan ‣