“Veel moslims worden geraakt door de Bergrede van Jezus”

Leestijd:  |  10 juli 2018

Van een betaalde baan naar leren leven van giften. Voor Mirjam* was dat even slikken. “Ik heb geleerd om mijn eigen trots aan de kant te zetten. God voorziet.” De zendingswerker is namens Wycliffe Bijbelvertalers alweer meer dan 12 jaar actief in West-Afrika.  In een interview met het Christelijk Informatie Platform vertelt Mirjam over haar ervaringen.

“In mijn studententijd heb ik veel nagedacht over ontwikkelingswerk. ‘Dat zou wel wat voor mij zijn.’ Maar het zendingsveld was toen nog niet in beeld. Ik was een verlegen meisje en dacht daarom dat ik daarvoor niet in de wieg gelegd zou zijn.” Toen Mirjam hoorde over Wycliffe Bijbelvertalers, begreep ze dat deze organisatie naast Bijbelvertaalwerk ook druk is met alfabetisering en onderwijs. “De combinatie van leesonderwijs en Bijbelvertaalwerk sprak mij enorm aan. Ik dacht vervolgens: ‘dit lijkt mij wel wat.’ En toen is het balletje gaan rollen.”

Hoe ben je terechtgekomen in West-Afrika?
“Tijdens een activiteit van Wycliffe kwam ik in contact met iemand die werkte in Franstalig West-Afrika. Zij vertelde dat verschillende mensen visioenen hadden ontvangen over iemand met een boek in zijn hand. Ze waren ervan overtuigd dat het ging om Jezus. Ze herkenden Hem in visioenen als de profeet Isa. Vervolgens zijn ze in contact gekomen met Bijbelvertalers die juist bijna klaar waren het Nieuwe Testament in hun taal te vertalen. Door dat verhaal werd ik enorm getroffen en heb ik niet van mij af kunnen zetten. Bovendien hoorde ik dat in Franstalige landen grote behoefte is aan medewerkers, want veel mensen willen niet ook nog Frans leren. Vandaar dat de meesten kiezen voor Engelstalige landen.”

Wat houdt je werk concreet in?
“Ik houd mij voornamelijk bezig met leesonderwijs en het produceren van lesboeken, onder andere voor mensen die niet of nauwelijks kunnen lezen. Door ons materiaal leren mensen hun eigen taal lezen en schrijven. Ook geven we boeken uit over hun eigen traditie en cultuur. Voor beginnelingen is dat een opstapje om moeilijke dingen te lezen.”

“Sommige Bijbelvertalers zijn islamitisch. Ik ken moslims die door dit werk tot geloof in Jezus Christus zijn gekomen.”

Mirjam coördineert taalteams in vier landen. “Wycliffe teams komen één keer in de zoveel tijd samen en dan geef ik bijvoorbeeld een workshop over hoe je een lesboek voor beginners maakt. Met hen bespreken we ook de inhoud. Sommige teams willen algemeen beginnen – zonder Bijbelse inhoud – om geen barrière op te werpen voor de vele mensen die niet christen zijn. Als vervolg daarop is het in een later stadium altijd nog mogelijk om een serie Bijbelstudies te starten.”

Mirjam heeft ook meegewerkt aan het controleren van de Bergrede op schrift. “Het verbaasde mij dat veel mensen – ook met een moslimachtergrond – door de woorden van Jezus zijn geraakt.”

Je bent nu ruim 12 jaar werkzaam in West-Afrika. Hoe heb je God aan het werk gezien?
“Sommige Bijbelvertalers zijn islamitisch. Ik ken moslims die door dit werk tot geloof in Jezus Christus zijn gekomen. Iemand durfde pas na zeven jaar bekend te maken dat hij zijn leven aan Jezus heeft toevertrouwd. In die zeven jaar heeft deze broeder niets gezegd tegenover familie, vrienden en collega’s. Toen hij zijn verhaal aan ons bekend maakte, zei hij: ‘vertel het niet aan mijn eigen volk. Dat ga ik zelf doen als de tijd rijp is.’ Inmiddels weet zijn hele dorp dat hij Jezus volgt.

Ook hoor ik regelmatig dat in gebieden die bezet zijn geweest door moslimextremisten meer openheid is gekomen voor de boodschap van het Evangelie. Dit zijn regio’s waar de overgrote meerderheid de islam aanhangt. Door de daden van moslimextremisten is de lokale bevolking, die over het algemeen niets met extremisme te maken wil hebben, aan het denken gezet.”

“Ik heb geleerd om mijn eigen trots aan de kant te zetten. God voorziet.”


Heb je zelf te maken gehad met moslimextremisme?
“De meeste strijd vindt niet in mijn omgeving plaats. Maar af en toe worden er in mijn woonplaats wel degelijk aanslagen gepleegd en soms zijn westerlingen het doelwit. Denk aan restaurants, recreatieplekken en hotels. Daar word ik wel eens onrustig van. Met name als er een aanslag plaatsvindt op een plek waar ik eerder ben geweest. Dat is één keer voorgekomen. Als je dat hoort, komt het heel dichtbij. Gelet op de huidige situatie is er voor mij geen aanleiding om te vertrekken. Er is godsdienstvrijheid waardoor er de mogelijkheid is om het vertaalwerk door te zetten.”

Wat is je belangrijkste drijfveer om met je werk door te gaan?
“Mijn verlangen is dat het Goede Nieuws van Christus wordt verspreid. Een andere drijfveer is het praktische nut dat mensen leren lezen en schrijven.” Mirjam geeft een voorbeeld. “Als mensen niet kunnen lezen, is cijfers lezen ook een probleem. Denk aan een vrouw die in haar dorp wil bellen met haar man die werkt in een grote stad verderop. Als ze wil bellen moet ze naar iemand toe met een papiertje waar het telefoonnummer op staat. Het gevolg is ook dat ze nooit een privégesprek kan voeren omdat er altijd iemand bij is. Met andere woorden, je eigen taal kunnen lezen en schrijven levert meer zelfstandigheid en vrijheid op.”

Welke les heb je geleerd dankzij je werk voor Wycliffe?
“Voordat ik bij Wycliffe aan de slag ging, had ik een betaalde baan als docent. In het begin vond ik het wel even slikken om van giften te leren leven. Ik heb geleerd om mijn eigen trots aan de kant te zetten. God voorziet. Zo kan ik altijd ergens terecht, bij lokale mensen in West-Afrika en tijdens verlofperiodes in Nederland. Er is altijd een gezin beschikbaar dat hun huis, een verdieping of een kamer beschikbaar stelt. Dat vind ik geweldig om te merken. Dat God zorgt en voorziet weet ik, maar dat merkte ik pas écht toen ik ook daadwerkelijk mijn zekerheden leerde loslaten.

Dit artikel verscheen onlangs op cip.nl. Meewerken aan het Bijbelvertaalwerk in West-Afrika? Dat kan! Bid mee voor Mirjam via de Wycliffe Gebedskalender of steun het werk financieel.

* Naam gefingeerd om veiligheidsredenen

Deel dit bericht

Gerelateerd

Aan de slag met je roeping: Xplore Mission weekend

Wat is je roeping? Hoe leidt God mijn leven? Wat is mijn roeping? In hoeverre roept God mij voor een…

Lees meer

Feest in Oost-Congo!

Het zijn bijzondere weken geweest voor het Wycliffe-team in Oost-Congo! Het Nieuwe Testament verschijnt in maar liefst drie verschillende talen…

Lees meer

Hoe goede inzichten vrede brachten in een Congolese kerk

Vrede in Congo? Sinds 2017 heeft een gewapende groep grote schade aangericht in het oosten van de Democratische Republiek Congo….

Lees meer

Reizen door gevaarlijk Congo

Een paar liter benzine, enkele papiertjes met Bijbelteksten en een rotsvast geloof dat hun Lese-volk de Bijbel nodig heeft in…

Lees meer

Ondernemer Rien ondersteunt Wycliffe: “laten we ons niet schamen voor onze keuzes”.

Rien Meeuse (51) is ondernemer en heeft verschillende bedrijven. Waaronder Meeuse LED en USEme Import. “Het gaat niet alleen om geld…

Lees meer

Gods Woord biedt hoop voor vluchtelingen

DR CONGO – De Vanuma-Bijbelvertalers moesten vluchten. Hun leven liep gevaar. Dat weerhoudt hen er echter niet van om verder…

Lees meer

Mijlpaal in het Bijbelvertaalwerk: minder dan duizend talen te gaan!

Voor het eerst in de geschiedenis staat het aantal talen dat nog geen Bijbelvertaling heeft op minder dan 1000. Op…

Lees meer

AI in het Bijbelvertaalwerk

Kunstmatige intelligentie (of Artificial Intelligence, AI) heeft de afgelopen periode een hoge vlucht genomen. We krijgen met regelmaat de vraag:…

Lees meer

Familie den Hartogh opnieuw uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea

Op zondag 14 juli zijn Koen en Petra den Hartogh, samen met hun kinderen, opnieuw voor Wycliffe Bijbelvertalers uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea. De…

Lees meer

5 keer meedoen als kerk met het wereldwijde Bijbelvertaalwerk

Wycliffe Bijbelvertalers zet zich in om Gods Woord beschikbaar te maken voor iedereen in zijn of haar eigen taal. Wilt…

Lees meer

Jaarverslag 2023 | De Bijbel vertalen met urgentie en verwachting 

Jaarverslag Wycliffe Bijbelvertalers 2023: ‘We gaan door totdat Hij komt’  DRIEBERGEN – Wereldwijd ervaart men hoge urgentie om de Bijbel…

Lees meer

Aan de slag voor het Bijbelvertaalwerk

Op zaterdag 25 mei 2024 zijn Roeland en Jedidjah Luitwieler, samen met hun kinderen, uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea. Beiden gaan ze…

Lees meer

Stilgezet door een tsunami

Soms hebben we een ingrijpende gebeurtenis nodig om ons leven een andere wending te geven. Voor Wilfred Bero, taxichauffeur en…

Lees meer

Pjotr Khudy: een veranderd leven door Gods Woord

In het uiterste noorden van de Russische Federatie leeft het Nenets-volk, dat van oudsher rendieren houdt. Pjotr Khudy is één…

Lees meer

Wereldwijd verlangt de kerk naar Gods Woord in hun eigen taal

Met Pinksteren hoorden velen in Jeruzalem het Evangelie in hun eigen taal. Duizenden kwamen tot geloof en de eerste kerk…

Lees meer

Contrasten: Gelukkig zijn de verdrukten…

Contrasten. Tijdens mijn reis door een land in Azië is dit het woord wat in me opkomt. Dit is een…

Lees meer

De kracht van het Woord

De kracht van het Woord: Hoe audio en film de Bijbel tot leven brengen in Tanzania. “De kans dat je…

Lees meer

Afscheidssymposium Bram van Grootheest

‘Bijbelvertaalwerk door de tijd heen’ Wycliffe Bijbelvertalers heeft op donderdag 18 april jl. afscheid genomen van haar directeur Bram van…

Lees meer

Jorn Rietveld uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea

Jorn Rietveld uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea voor Bijbelvertaalwerk DRIEBERGEN – Jorn Rietveld is voor Wycliffe Bijbelvertalers uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea. Hij gaat…

Lees meer

Opdraging Vitu Nieuwe Testament

Hoe mooi is het om een Bijbel in eigen taal te ontvangen? Voor de Vitu mensen werd dit werkelijkheid! Ze…

Lees meer