Leestijd: | 11 juni 2020
In de verte ziet de Cambodjaanse So Phy ze al aankomen: de Bijbelvertalers die sinds kort in haar dorp wonen. Snel glipt ze naar binnen. Ze gaat mensen die niet tot haar volk, de Koei, behoren het liefst uit de weg. So Phy voelt zich onbelangrijk en niets waard. Tot er iets bijzonders gebeurt:
“Ik was altijd een chagrijnig persoon, iemand die maar moeilijk glimlachte. Echt een heethoofd. Ik keek erg neer op het christelijke geloof en zag het als een buitenlandse religie. Tot mijn broer ging geloven in de Grote God. Hij had een Bijbel in de nationale taal en ik dacht: “Wat moet iemand nou met zo’n dik boek?”
Toch nieuwsgierig
Maar het nieuwe geloof van haar broer maakt So Phy toch nieuwsgierig. Als hij niet thuis is, leest ze stiekem in zijn Bijbel. In die tijd wordt haar moeder erg ziek. Tot haar verbazing helpen de Bijbelvertalers uit het dorp haar gezin. Ze brengen haar moeder naar het ziekenhuis.
“Het raakte me dat deze christenen iets hadden wat ik niet had: liefde. Waar kwam dat toch vandaan? Ik begon te lezen in het evangelie van Johannes. Daar ging het ook al over liefde!”
Onderwijs nodig
Toch begrijpt So Phy de woorden die ze leest niet helemaal. Daarom vraagt ze de Bijbelvertalers meer te vertellen over de Bijbel. Elke zaterdagavond komen ze met het gezin en wat buren samen rond een fakkel. So Phy begrijpt steeds beter wie God is, leert Hem te vertrouwen en verandert compleet. In de jaren daarna ronden de Bijbelvertalers de Bijbel in het Koei af. De Bijbel in haar eigen taal is voor So Phy een ontzettend waardevol cadeau.
“Wie zijn wij, dat God zijn Woord in onze eigen taal geeft? Ik ben zo onder de indruk dat we nu de Bijbel in het Koei hebben. Het geeft onze gemeenschap waarde, onze taal is ook belangrijk! Ik ben veranderd door Gods liefde. Ik zie dat mijn dorp vol is met mensen die een tekort aan liefde en aandacht hebben. Ik hoop dat zij ook hun waarde in God leren kennen.”
Gods kracht
Het verhaal van So Phy laat zien hoe groot Gods kracht is. Hij gebruikt Zijn Woord om mensen aan te raken en levens te veranderen. Mede dankzij uw steun kregen de afgelopen 50 jaar duizenden mensen de Bijbel in hun eigen taal. Wereldwijd wachten er nog meer dan 2000 taalgroepen op de Bijbel in hun eigen taal. Dit zijn vooral volken die zich, net als de Koei, minderwaardig en onbelangrijk voelen. Ik wil u daarom vragen om voor het Bijbelvertaalwerk te bidden. Bid mee dat, door de Bijbel, nog meer mensen God leren kennen. So Phy: “Als mensen Gods Woord gaan lezen, ontdekken ze Gods liefde! Helpt u mee dit cadeau uit te delen?”