‘Ik was niet van plan de rebellen te vergeven!’

Leestijd: 5 minuten  |  07 november 2022

Veel landen – ver weg en nu opeens ook dichtbij – gaan gebukt onder oorlogen en andere rampen. Veel inwoners krijgen te maken met ontvoering, verkrachting, moord en andere vormen van verlies. Vaak moeten zij vluchten. De pijn is enorm. Hoe doen zij dat: verder leven met trauma, wrok en schaamte?

Misschien verrast het je dat Wycliffe Bijbelvertalers zich niet alleen met Bijbelvertaalwerk bezighoudt, maar ook met workshops traumaverwerking. Anke Plange (hoofd Internationale programma’s & partners) licht toe: “Dat heeft alles te maken met de manier waarop wij werken. We sluiten aan bij de geestelijke en sociale noden van mensen. In veel gebieden waarin wij actief zijn, heerst gebrokenheid. Daar kunnen en willen wij niet omheen. We brengen daar niet alleen het Goede Nieuws, maar staan ook slachtoffers van geweld bij door deze op de Bijbel gebaseerde workshops.”

 

► HET TRAUMA VAN MERCI

Elf jaar is Merci Honorine als zij samen met haar familie in DR Congo wordt ontvoerd door een groep rebellen. Een groot deel van haar familie wordt in haar bijzijn vermoord. Op bovenstaande foto zie je Merci en haar baby tijdens een van de eerste workshops traumaverwerking. De pijn is op dat moment nog op haar gezicht te lezen, maar de workshops bieden haar en haar baby het perspectief dat ze zo hard nodig heeft. •••

OORLOGSGEBIEDEN

“In de afgelopen decennia hebben we veel Bijbels en Bijbelboeken vertaald voor taalgroepen in de meer toegankelijke gebieden”, zo vertelt Anke verder. “We hebben, samen met lokale vertalers en kerken, grote slagen gemaakt. Miljoenen mensen kregen zo toegang tot Gods Woord. We werken nu vooral in moeilijk toegankelijke landen. Daarbij kun je denken aan oorlogsgebieden en voor het Evangelie gesloten landen, waarvan de inwoners vaak ongelooflijk lijden. Ze verlangen naar toekomstperspectief en hoop. De Bijbel en deze workshops traumaverwerking voorzien daarin!”

► NIEUWE HOOP VOOR DIEUDONNÉ

Dieudonné Mazibe (workshopdeelnemer, DR Congo) vertelt: “Op een dag werd ik overvallen door rebellen. Ik werd vreselijk geslagen. In de maanden daarna heb ik alleen maar op bed gelegen. Toen mijn wonden waren genezen, had ik geen kracht meer om te werken. Ik kon niet meer voor m’n gezin zorgen en zag de toekomst somber in. De workshops traumaverwerking gaven mij hoop en perspectief. Inmiddels kan ik weer voor mijn gezin zorgen. Ik ben zo dankbaar!” •••

GODS WOORD GENEEST

Anke vervolgt: “Onze lokale partners bieden deze vaak ernstig beschadigde mensen workshops traumaverwerking aan, in hun eigen taal. Het programma is gebaseerd op Bijbelse principes, Psalmen en Bijbelverhalen. De methode is ontwikkeld in samenwerking met professionele hulpverleners om trauma’s te helpen verwerken en mensen weerbaarder te maken.”

We brengen niet alleen het Goede Nieuws, maar staan ook slachtoffers van geweld bij door deze op de Bijbel gebaseerde workshops.” – Anke Plange

“Onderwerpen die aan bod komen zijn: ‘Hoe kun je van pijn genezen?’, ‘Hoe werkt rouw?’, ‘Hoe kun je een ander vergeven?’ en ‘Hoe nu verder?’ De workshops worden door onze lokale partners gegeven in onder meer DR Congo, Centraal Afrikaanse Republiek (CAR), Ethiopië, Papoea-Nieuw- Guinea, Zuidoost-Azië en sinds kort ook aan mensen uit Oekraïne.”

► DE VRAGEN VAN MIRA

Mira (uit veiligheidsoverwegingen gebruiken we niet haar echte naam), een workshopdeelneemster uit Zuidoost-Azië, vertelt: “Elke dag worden hier mensen doodgeschoten. Ik begon mezelf steeds meer af te vragen: waarom moeten onschuldige mensen lijden? Waarom lijken het onrecht en kwaad te winnen? Tijdens de eerste workshop traumaverwerking beantwoordde God mijn vragen. Ook leerde ik om te gaan met wat er om mij heen gebeurt.” •••

PIJN BIJ HET KRUIS

Anke is dankbaar voor de workshops: “Tijdens een van de bijeenkomsten kunnen deelnemers hun pijn bij het kruis brengen. Dan wordt iedere keer opnieuw duidelijk hoe krachtig God werkt. God bevrijdt, geneest en verzoent. De workshopdeelnemers ontdekken voor het eerst of opnieuw dat ze door Hem geliefd zijn. Dat niet pijn en dood het laatste woord hebben.

Tijdens de workshops zien we heel sterk de kracht van Gods Woord in de levens van de deelnemers. God geeft hun wat ze nodig hebben om hun leven weer op te kunnen pakken. Heel bijzonder!”

► DE WORSTELING VAN ASTA

Asta (CAR) worstelde met vergeving: “Toen de rebellen kwamen, hebben ze mijn man voor mijn ogen gedood. Ook namen ze al onze bezittingen mee. Ons huis werd in brand gestoken. Ik vond het heel moeilijk om de rebellen te vergeven en was dat ook zeker niet van plan! Tot ik de workshop ‘Hoe kun je een ander vergeven?’ volgde. Die raakte me diep. Ik leerde de rebellen te vergeven die mijn man hadden gedood.” •••


Jouw gebed is belangrijk! Bid je mee?

  • Dank dat God mensen innerlijk geneest tijdens en na de workshops traumaverwerking.
  • Bid voor alle mensen wereldwijd die trauma’s oplopen en lijden onder de gevolgen ervan.
  • Bid voor de slachtoffers van seksueel geweld, dat zij psychisch herstellen en niet uitgestoten worden door hun omgeving.

Help mee trauma's te verwerken

Ondersteun ons wereldwijde werk.

Deel dit bericht

Gerelateerd

De kracht van Bijbelvertaalwerk

Luai woont op New Ireland, de meest noordoostelijke provincie van Papoea-Nieuw-Guinea. Haar moedertaal is het Nalik, een taal die door…

Lees meer

De weg van het Woord volgen

José Alberto (57) grijpt zijn hoed van zijn hoofd en drukt zijn gezicht erin. Hij huilt, overmand door emoties, als…

Lees meer

Van eerste gebaar naar complete Bijbel 

Hoe vertaal je de Bijbel in gebarentaal?  Elk project kiest zijn eigen werkwijze, maar over het algemeen worden deze 14…

Lees meer

Een levende getuige

Ain*, een jonge Aziatische vrouw vertelt: ‘Ik was altijd erg snel boos; naar mijn ouders toe gedroeg ik me respectloos…

Lees meer

De Bijbel in je moedertaal

Sta jij weleens stil bij het belang van de Bijbel in je moedertaal? Stel je eens voor dat je de…

Lees meer

Vijf dingen die je nog niet wist over gebarentaal

Je hebt vast weleens mensen in gebarentaal zien spreken. Misschien wel in de kerk, bij een conferentie of bij een…

Lees meer

Bijbel in Gebarentaal

Afgelopen zondag was Hannah Bout te gast in de nieuwe rubriek ‘De Bijbel leeft’ in het programma Groot Nieuws bij…

Lees meer

Een hedendaagse Jona

Verstijfd van angst luisterde Marie Yalemoto naar de geweerschoten in het regenwoud rond haar dorp. Zouden ze haar man Gaspard…

Lees meer

Een geluk bij een ongeluk

Het is nacht en het vriest dat het kraakt. Vladimir Burnashev werkt voor Wycliffe Rusland. Vladimir – afgekort Vova –…

Lees meer

Wakker geschud door de waarheid

Het is voor de Adzera christenen ontzettend lastig om een christelijk leven te leiden. Want hoe breek je met zonden…

Lees meer

Bram van Grootheest, CEO of Wycliffe Bible Translators Netherlands, is leaving the organisation after more than 16 years

Bram van Grootheest, CEO of Wycliffe Bible Translators Netherlands, is leaving the organisation after more than 16 years. Van Grootheest…

Lees meer

Algemeen directeur Bram van Grootheest vertrekt na ruim 16 jaar

Algemeen directeur Bram van Grootheest vertrekt na ruim 16 jaar bij Wycliffe Bijbelvertalers Nederland. Van Grootheest gaf jarenlang met volle…

Lees meer

Download hier het Advent Bijbelleesrooster

Gisteren reserveerde ik vijf minuten van mijn tijd om na te denken over hoe het zou zijn als ik geen Bijbel…

Lees meer

Rolf Heij uitgezonden als softwareontwikkelaar

Rolf Heij is zondag 29 oktober 2023 in bediening van zendeling gesteld in de Sionskerk in Krimpen aan den IJssel….

Lees meer

Het Bijbelvertaalwerk gaat sneller dan ooit 

Het Bijbelvertaalwerk gaat sneller dan ooit: uit onze jaarlijkse statistieken van het wereldwijde Bijbelvertaalwerk blijkt dat het werk snel vordert….

Lees meer

Uniek bezoek uit Ethiopië voor predikanten

De directeur van Wycliffe Ethiopië, Tefera Endalew, brengt in oktober een uniek bezoek aan Nederland. Hij is op dinsdag 10…

Lees meer

Johan en Anne uitgezonden naar Zuidoost-Azië voor Bijbelvertaalwerk 

Twee veldmedewerkers, Johan en Anne*, zijn uitgezonden door de Hersteld Hervormde Gemeente waarvan zij deel uitmaken. Bij de uitzending zijn…

Lees meer

Jaarverslag 2022 | Volop in beweging

Het wereldwijde Bijbelvertaalwerk is volop in beweging. Dat blijkt uit ons jaarverslag, dat deze week verscheen. Op dit moment zijn…

Lees meer

Ann Voskamp: “Ik raakte de weg kwijt”

Bedolven onder de aanrollende golven van het leven raakte Ann Voskamp (49) de weg kwijt. Over levensstormen heb je geen…

Lees meer

In memoriam: oud-veldmedewerker Piet Huttenga

Afgelopen vrijdag is oud-veldmedewerker Piet Huttenga op zijn 71e verjaardag plotseling overleden aan een hartstilstand. Hij laat zijn vrouw Helena…

Lees meer