Leestijd: 5 minuten | 07 november 2022
Veel landen – ver weg en nu opeens ook dichtbij – gaan gebukt onder oorlogen en andere rampen. Veel inwoners krijgen te maken met ontvoering, verkrachting, moord en andere vormen van verlies. Vaak moeten zij vluchten. De pijn is enorm. Hoe doen zij dat: verder leven met trauma, wrok en schaamte?
Misschien verrast het je dat Wycliffe Bijbelvertalers zich niet alleen met Bijbelvertaalwerk bezighoudt, maar ook met workshops traumaverwerking. Anke Plange (hoofd Internationale programma’s & partners) licht toe: “Dat heeft alles te maken met de manier waarop wij werken. We sluiten aan bij de geestelijke en sociale noden van mensen. In veel gebieden waarin wij actief zijn, heerst gebrokenheid. Daar kunnen en willen wij niet omheen. We brengen daar niet alleen het Goede Nieuws, maar staan ook slachtoffers van geweld bij door deze op de Bijbel gebaseerde workshops.”
► HET TRAUMA VAN MERCI
Elf jaar is Merci Honorine als zij samen met haar familie in DR Congo wordt ontvoerd door een groep rebellen. Een groot deel van haar familie wordt in haar bijzijn vermoord. Op bovenstaande foto zie je Merci en haar baby tijdens een van de eerste workshops traumaverwerking. De pijn is op dat moment nog op haar gezicht te lezen, maar de workshops bieden haar en haar baby het perspectief dat ze zo hard nodig heeft. •••
OORLOGSGEBIEDEN
“In de afgelopen decennia hebben we veel Bijbels en Bijbelboeken vertaald voor taalgroepen in de meer toegankelijke gebieden”, zo vertelt Anke verder. “We hebben, samen met lokale vertalers en kerken, grote slagen gemaakt. Miljoenen mensen kregen zo toegang tot Gods Woord. We werken nu vooral in moeilijk toegankelijke landen. Daarbij kun je denken aan oorlogsgebieden en voor het Evangelie gesloten landen, waarvan de inwoners vaak ongelooflijk lijden. Ze verlangen naar toekomstperspectief en hoop. De Bijbel en deze workshops traumaverwerking voorzien daarin!”
► NIEUWE HOOP VOOR DIEUDONNÉ
Dieudonné Mazibe (workshopdeelnemer, DR Congo) vertelt: “Op een dag werd ik overvallen door rebellen. Ik werd vreselijk geslagen. In de maanden daarna heb ik alleen maar op bed gelegen. Toen mijn wonden waren genezen, had ik geen kracht meer om te werken. Ik kon niet meer voor m’n gezin zorgen en zag de toekomst somber in. De workshops traumaverwerking gaven mij hoop en perspectief. Inmiddels kan ik weer voor mijn gezin zorgen. Ik ben zo dankbaar!” •••
GODS WOORD GENEEST
Anke vervolgt: “Onze lokale partners bieden deze vaak ernstig beschadigde mensen workshops traumaverwerking aan, in hun eigen taal. Het programma is gebaseerd op Bijbelse principes, Psalmen en Bijbelverhalen. De methode is ontwikkeld in samenwerking met professionele hulpverleners om trauma’s te helpen verwerken en mensen weerbaarder te maken.”
We brengen niet alleen het Goede Nieuws, maar staan ook slachtoffers van geweld bij door deze op de Bijbel gebaseerde workshops.” – Anke Plange
“Onderwerpen die aan bod komen zijn: ‘Hoe kun je van pijn genezen?’, ‘Hoe werkt rouw?’, ‘Hoe kun je een ander vergeven?’ en ‘Hoe nu verder?’ De workshops worden door onze lokale partners gegeven in onder meer DR Congo, Centraal Afrikaanse Republiek (CAR), Ethiopië, Papoea-Nieuw- Guinea, Zuidoost-Azië en sinds kort ook aan mensen uit Oekraïne.”
► DE VRAGEN VAN MIRA
Mira (uit veiligheidsoverwegingen gebruiken we niet haar echte naam), een workshopdeelneemster uit Zuidoost-Azië, vertelt: “Elke dag worden hier mensen doodgeschoten. Ik begon mezelf steeds meer af te vragen: waarom moeten onschuldige mensen lijden? Waarom lijken het onrecht en kwaad te winnen? Tijdens de eerste workshop traumaverwerking beantwoordde God mijn vragen. Ook leerde ik om te gaan met wat er om mij heen gebeurt.” •••
PIJN BIJ HET KRUIS
Anke is dankbaar voor de workshops: “Tijdens een van de bijeenkomsten kunnen deelnemers hun pijn bij het kruis brengen. Dan wordt iedere keer opnieuw duidelijk hoe krachtig God werkt. God bevrijdt, geneest en verzoent. De workshopdeelnemers ontdekken voor het eerst of opnieuw dat ze door Hem geliefd zijn. Dat niet pijn en dood het laatste woord hebben.
Tijdens de workshops zien we heel sterk de kracht van Gods Woord in de levens van de deelnemers. God geeft hun wat ze nodig hebben om hun leven weer op te kunnen pakken. Heel bijzonder!”
► DE WORSTELING VAN ASTA
Asta (CAR) worstelde met vergeving: “Toen de rebellen kwamen, hebben ze mijn man voor mijn ogen gedood. Ook namen ze al onze bezittingen mee. Ons huis werd in brand gestoken. Ik vond het heel moeilijk om de rebellen te vergeven en was dat ook zeker niet van plan! Tot ik de workshop ‘Hoe kun je een ander vergeven?’ volgde. Die raakte me diep. Ik leerde de rebellen te vergeven die mijn man hadden gedood.” •••
Jouw gebed is belangrijk! Bid je mee?
- Dank dat God mensen innerlijk geneest tijdens en na de workshops traumaverwerking.
- Bid voor alle mensen wereldwijd die trauma’s oplopen en lijden onder de gevolgen ervan.
- Bid voor de slachtoffers van seksueel geweld, dat zij psychisch herstellen en niet uitgestoten worden door hun omgeving.
Help mee trauma's te verwerken
Ondersteun ons wereldwijde werk.