Blijf bidden voor het werk in Oost-Europa

Leestijd: 3,5 minuten  |  25 juli 2022

De oorlog in Oekraïne duurt inmiddels al maanden en heeft het leven in Oost-Europa op zijn kop gezet. Wycliffe organisaties uit deze regio werken samen met lokale kerken om te voorzien in de fysieke, emotionele en geestelijke behoeften van vluchtelingen. Nu het einde van de crisis nog niet in zicht is, worden de lange termijn behoeften bekeken, terwijl er nog steeds dagelijks voorzien wordt in voedsel, kleding, onderdak en vervoer. Een overzicht van de hulp die op dit moment wordt geboden:

1 • Humanitaire hulp

Met hulp van vrijwilligers is er vanuit Polen meer dan 50 ton voedsel naar Oekraïne vervoerd. Ook naar Slowakije is voedsel gebracht, voor kerken die Roma vluchtelingen uit Oekraïne hebben opgevangen. “De voorraden worden dankbaar in ontvangst genomen, omdat de nood steeds verder oploopt,” vertelt Agineszka Domagala, directeur van Wycliffe Polen.

2 • Traumaverwerking op Bijbelse principes

De gevolgen van de oorlog worden meer en meer zichtbaar. Miljoenen mensen zijn getraumatiseerd. Door de jarenlange ervaringen van Wycliffe organisaties in andere oorlogsgebieden is er in samenwerking met professionele hulpverleners een traumaverwerkingsprogramma ontwikkeld. Dit programma is gebaseerd op Bijbels principes en is al vaker heel waardevol gebleken in crisissituaties.

Ook nu wordt er ingezet op traumaverwerking. Door middel van workshops worden vluchtelingen en gezinnen geholpen. Er worden ook materialen uitgedeeld om zelf te starten met de verwerking van persoonlijke trauma’s.

Jaroslav Tomašovský, directeur van Wycliffe Slowakije, vertelt: “We willen deze workshops traumaverwerking graag op grotere schaal kunnen doen, zodat mensen getraind en voorbereid worden op de nasleep van deze trauma’s in de toekomst. ”

We hebben vooral in het begin van deze crisis geleerd dat mensen vanuit een overlevingsdrang op adrenaline leven. Maar na een tijdje verdwijnt de adrenaline en dan beginnen ze te lijden onder het trauma dat ze hebben doorgemaakt.”

3 • De Bijbel in hun eigen taal

Onder de vluchtelingen worden ook kaartjes uitgedeeld met een QR code die mensen wijst op Bijbel apps in hun eigen taal. De kaartjes zijn vertaald en wijd verspreid onder Oekraïense vluchtelingen in verschillende landen. “Het is maar een klein gebaar, maar God gebruikt het om veel mensen te bereiken. Het levert hele mooie reacties op,” vertelt Zsuzsa Zentai, directeur van Wycliffe Hongarije, in het geloof dat Gods Woord harten zal raken.

Vertrouwen

Ondanks de huidige situatie roept Zsuzsa op tot vertrouwen: “Inmiddels is iedereen ervan overtuigd dat deze situatie niet snel zal eindigen. De economische en geestelijke effecten zijn enorm. Het zet iedereen onder grote druk. Het is geen gemakkelijke situatie. Maar we zijn in Gods handen. Hij heeft in eerdere crisis situaties ook voorzien. We hebben vertrouwen en geloof nodig dat Hij ook nu zal voorzien in wat er nodig is.”

Ruben Dubei, directeur Wycliffe Roemenië voegt daaraan toe: “Dit is voor christenen een tijd om in de praktijk te brengen wat we hebben geleerd door de jaren heen. God geeft ons werk te doen, om onze liefde en medeleven te tonen aan deze vluchtelingen.”

 


Wil je (blijven) bidden voor dit werk?

Wycliffe organisaties uit Roemenië, Hongarije, Polen en Slowakije zijn betrokken bij het werk onder Oekraïense vluchtelingen. Wil je bidden voor dit ingrijpende werk? Bedankt!

Gebedspunten Slowakije

  • Bid voor Gods wijsheid en leiding in deze situatie, hoe we mensen kunnen adviseren. Sommigen willen heel graag terugkeren naar Oekraïne, terwijl het niet overal veilig is.
  • Bid ook voor mensen die hun huis zijn kwijtgeraakt. Dat ze een plek vinden waar ze de komende tijd kunnen leven.

Gebedspunten Roemenië

  • Bid voor een groep vluchtelingen in Oradea, Roemenië. Deze groep met onder meer moeders met gehandicapte kinderen, is opgevangen door een lokale kerk.
  • Sommigen uit deze groep komen naar de kerk en meerdere vluchtelingen staan open voor het Evangelie. Bid dat ze Jezus leren kennen door het Evangelie.

Gebedspunten Hongarije

  • Bid voor vertrouwen op God, zodat medewerkers om kunnen gaan met de druk.
  • Bid voor wijsheid in het traumaverwerkingsprogramma.
  • Bid voor het kaartje met de QR-code. Bid dat Gods Woord harten zal raken.

Gebedspunten Polen

  • Bid voor kracht en wijsheid voor onze vrijwilligers. Dat hoewel mensen misschien vermoeid raken, ze zich toch vol enthousiasme blijven inzetten.
  • Bid voor de vluchtelingen, dat ze hoop houden ondanks de omstandigheden. Bid dat ze open staan voor het Evangelie en Gods liefde ontdekken.
  • Bid dat christenen rond Oekraïne een ‘lichtend licht’ zullen zijn – en dat het onder de vluchtelingen gezien en geaccepteerd zal worden.

 

Deel dit bericht

Gerelateerd

Column: Horen en zien

Als je deze tekst leest, is de kans groot dat je deze in je hoofd “hoort”. Je hoort een stem…

Lees meer

De kracht van Bijbelvertaalwerk

Luai woont op New Ireland, de meest noordoostelijke provincie van Papoea-Nieuw-Guinea. Haar moedertaal is het Nalik, een taal die door…

Lees meer

De weg van het Woord volgen

José Alberto (57) grijpt zijn hoed van zijn hoofd en drukt zijn gezicht erin. Hij huilt, overmand door emoties, als…

Lees meer

Van eerste gebaar naar complete Bijbel 

Hoe vertaal je de Bijbel in gebarentaal?  Elk project kiest zijn eigen werkwijze, maar over het algemeen worden deze 14…

Lees meer

Een levende getuige

Ain*, een jonge Aziatische vrouw vertelt: ‘Ik was altijd erg snel boos; naar mijn ouders toe gedroeg ik me respectloos…

Lees meer

De Bijbel in je moedertaal

Sta jij weleens stil bij het belang van de Bijbel in je moedertaal? Stel je eens voor dat je de…

Lees meer

Vijf dingen die je nog niet wist over gebarentaal

Je hebt vast weleens mensen in gebarentaal zien spreken. Misschien wel in de kerk, bij een conferentie of bij een…

Lees meer

Bijbel in Gebarentaal

Afgelopen zondag was Hannah Bout te gast in de nieuwe rubriek ‘De Bijbel leeft’ in het programma Groot Nieuws bij…

Lees meer

Een hedendaagse Jona

Verstijfd van angst luisterde Marie Yalemoto naar de geweerschoten in het regenwoud rond haar dorp. Zouden ze haar man Gaspard…

Lees meer

Een geluk bij een ongeluk

Het is nacht en het vriest dat het kraakt. Vladimir Burnashev werkt voor Wycliffe Rusland. Vladimir – afgekort Vova –…

Lees meer

Wakker geschud door de waarheid

Het is voor de Adzera christenen ontzettend lastig om een christelijk leven te leiden. Want hoe breek je met zonden…

Lees meer

Bram van Grootheest, CEO of Wycliffe Bible Translators Netherlands, is leaving the organisation after more than 16 years

Bram van Grootheest, CEO of Wycliffe Bible Translators Netherlands, is leaving the organisation after more than 16 years. Van Grootheest…

Lees meer

Algemeen directeur Bram van Grootheest vertrekt na ruim 16 jaar

Algemeen directeur Bram van Grootheest vertrekt na ruim 16 jaar bij Wycliffe Bijbelvertalers Nederland. Van Grootheest gaf jarenlang met volle…

Lees meer

Download hier het Advent Bijbelleesrooster

Gisteren reserveerde ik vijf minuten van mijn tijd om na te denken over hoe het zou zijn als ik geen Bijbel…

Lees meer

Rolf Heij uitgezonden als softwareontwikkelaar

Rolf Heij is zondag 29 oktober 2023 in bediening van zendeling gesteld in de Sionskerk in Krimpen aan den IJssel….

Lees meer

Het Bijbelvertaalwerk gaat sneller dan ooit 

Het Bijbelvertaalwerk gaat sneller dan ooit: uit onze jaarlijkse statistieken van het wereldwijde Bijbelvertaalwerk blijkt dat het werk snel vordert….

Lees meer

Uniek bezoek uit Ethiopië voor predikanten

De directeur van Wycliffe Ethiopië, Tefera Endalew, brengt in oktober een uniek bezoek aan Nederland. Hij is op dinsdag 10…

Lees meer

Johan en Anne uitgezonden naar Zuidoost-Azië voor Bijbelvertaalwerk 

Twee veldmedewerkers, Johan en Anne*, zijn uitgezonden door de Hersteld Hervormde Gemeente waarvan zij deel uitmaken. Bij de uitzending zijn…

Lees meer

Jaarverslag 2022 | Volop in beweging

Het wereldwijde Bijbelvertaalwerk is volop in beweging. Dat blijkt uit ons jaarverslag, dat deze week verscheen. Op dit moment zijn…

Lees meer

Ann Voskamp: “Ik raakte de weg kwijt”

Bedolven onder de aanrollende golven van het leven raakte Ann Voskamp (49) de weg kwijt. Over levensstormen heb je geen…

Lees meer