Leestijd: 3 minuten | 22 juni 2022
‘Tufí, jouw God bestaat echt!’
In een grote, drukke stad, midden in een land* in Azië, zit een groepje mensen. Het gesprek gaat over het Evangelie van Lucas. Ze luisteren aandachtig naar elkaar. Ze willen de verhalen uit dit Bijbelboek graag goed vertalen en daarna verder vertellen, maar ze weten ook dat dat niet is toegestaan in hun land.
* Om veiligheidsredenen wordt het land niet genoemd en zijn namen in dit artikel veranderd.
Een van hen is Tufí*, een jonge Aziatische vrouw. Ze werkt, net als de andere mensen in deze groep, als verhalenverteller. Ze woont in een gesloten land: in haar land mag je geloven in God, maar anderen overtuigen om christen te worden is verboden. Als verhalenverteller leert Tufí steeds nieuwe Bijbelverhalen om die in hun eigen omgeving te kunnen vertellen. Tufí is de enige gelovige in haar familie en in het dorp waarin ze opgroeide.
Voor het eerst
Ze werkte nog maar een paar weken als verhalenverteller, wanneer Tufí vanuit de stad naar haar eigen dorp en familie reist. “Toen we aankwamen, werden er heel wat mensen uit het dorp bij elkaar gehaald. Ze waren erg nieuwsgierig. Dat was erg bijzonder. Voor ons was het dubbel bijzonder: we vertelden hun natuurlijk niet zomaar een verhaal. Het was een Bijbelverhaal. Stil baden we om Gods zegen.”
Bijzondere ervaring
“Mijn moeder was er ook bij. Ze had echter veel last van kiespijn. Ik vroeg haar of ik voor haar mocht bidden, maar dat wilde ze niet. Ze moest er niets van hebben. De pijn hield nog een aantal dagen aan en uiteindelijk mocht ik voor haar bidden. Ik weet niet precies wat er gebeurde, maar God werkte krachtig! Mama’s kiespijn verdween direct en het enige wat ze zei, was: ‘Tufí, jouw God bestaat echt!’ Het bezoek aan mijn dorp werd zo een heel mooie ervaring! Dankbaar ging ik terug naar de stad om meer te leren over God en Zijn Woord verder te vertalen.”
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Woorden en daden
Een aantal maanden later gaan de verhalenvertellers weer naar het gebied waar Tufí’s familie woont. Ze vervolgt: “Op het moment dat we opnieuw verhalen vertelden, kwamen er veel jonge mensen luisteren. Deze keer kwamen we niet alleen om Bijbelverhalen te vertellen, maar ook om mensen te helpen. We wilden in woord en daad getuigen van Gods liefde. Veel mensen vroegen of we voor hen wilden bidden. We hielpen zo veel mogelijk mensen. Na een aantal dagen was het tijd om te gaan.”
Grote verandering
Enthousiast vertelt Tufí: “Een paar maanden later was het zover. We hadden een aantal nieuwe Bijbelverhalen vertaald en uit ons hoofd geleerd. Ik wist niet wat ik meemaakte toen ik aankwam in mijn geboortedorp. Mijn familie was veranderd. Ze waren gestopt met het aanbidden van hun eigen god en twijfelden aan hun geloof daarin. Ik was zo verbaasd en zo dankbaar! De Bijbelverhalen werkten krachtig door in deze gemeenschap.” Van anderen hoorde ik dat mijn moeder de Bijbelverhalen verder vertelt als wij er niet zijn. Mijn vader speelt elke ochtend via een speaker Bijbelverhalen af die we hebben opgenomen, zodat nog meer mensen de verhalen horen. Ik geloof dat God aan het werk is.”
Wat is een gesloten land?
Een gesloten land is een land waar je niet openlijk in God mag geloven. Vaak brengt dit moeilijkheden met zich mee. In sommige gesloten landen mag je wel geloven in God, maar niet over Hem vertellen. Als mensen toch tot geloof komen, worden ze vaak verstoten uit de gemeenschap waarin ze opgroeiden. Er zijn ook gesloten landen waar je niet mag geloven in God en waar je als christen wordt vervolgd.
Vanuit deze grote, drukke stad, midden in dit gesloten land dat niet openstaat voor God, gaan we door met het vertalen en aanleren van nieuwe verhalen, zodat meer mensen Jezus Christus leren kennen! Wil jij ook bijdragen aan dit bijzondere werk?