Betrokken vanaf de start

Leestijd: 2 minuten  |  21 april 2021

Een laptop, stroom, een Bijbelvertaler en het liefst ook internet, dat is wat je nodig hebt om te starten met het vertalen van de Bijbel, toch? Maar wat als de mensen voor wie je de Bijbel wilt vertalen nog niet kunnen lezen? Of als er nog geen draagvlak is bij de kerken in de omgeving? “Vanaf het begin betrokken zijn bij een Bijbelvertaalproject is heel bijzonder!”

Gerda en Gerben Budding, veldmedewerkers van Wycliffe Bijbelvertalers, werken en wonen in de Democratische Republiek Congo (DR Congo). Zij zijn allebei betrokken bij het Bijbelvertaalwerk in en rondom de stad Bunia. Gerda zet zich in voor lees- en schrijfonderwijs en Gerben is IT-manager. Beiden geven ze daarnaast les op de Shalom Universiteit in Bunia.

Betrokken

“Toen wij vijf jaar geleden in Bunia kwamen wonen, was hier net een aantal Bijbelvertaalprojecten gestart. Het is mooi om te zien waar die projecten nu staan”, zo vertelt Gerda vanuit DR Congo. “Er was geen lees- en schrijfonderwijs voor de lokale mensen; daarom heb ik, samen met collega’s, een onderwijsprogramma en een leesmethode ontwikkeld. Dat is veel werk en kost veel tijd. Daarbij hebben we een zogenoemde teacher training opgezet, waarin lokale mensen worden opgeleid die nu zelf de lessen doorgeven.”

Verhaal gaat verder onder de foto

Gerben & Gerda Budding

Gerben is op een heel andere manier betrokken bij het werk in DR Congo. “Technologie helpt het Bijbelvertaalwerk enorm vooruit. Neem het internet. Vertalers gebruiken speciale software voor het vertaalwerk, waardoor consultants op afstand kunnen meekijken en advies geven. Er zijn in Congo mensen die ruim honderd kilometer moeten rijden voor het dichtstbijzijnde internetcafé. Ik onderzoek dan of er misschien andere mogelijkheden zijn voor deze Bijbelvertaal-projecten om toch toegang te kunnen krijgen tot internet, bijvoorbeeld via een verbinding per satelliet.”

“Ik reis zelf niet zo vaak, maar ik heb hier een netwerk opgebouwd met lokale mensen die heel handig zijn in het aansluiten van elektriciteit, internet en dergelijke”, vertelt Gerben. “Op die manier ben ik van meerwaarde: door het coördineren van het geheel. Ik bestel veel materialen in buurland Uganda. Het vervoer van de materialen naar Congo is echt een uitdaging, zeker als het weken heeft geregend. De onverharde wegen zijn dan te slecht om er met een auto overheen te rijden. En als het materiaal eenmaal hier in Bunia is, moet het naar een lokale plek verder Congo in. Soms wel honderden kilometers van hier. Ik geef weleens materialen mee via MAF en als het vervoer over de weg kan, gaat het gewoon met een lokale bus mee. Iedereen doet dat hier zo met zijn spullen.”

Nieuwe talen in DR Congo

Wycliffe Bijbelvertalers Nederland is in DR Congo betrokken bij de start van Bijbelvertaalprojecten in maar liefst zeventien talen. Deze talen bevinden zich in de zogenoemde mobilisatiefase. De lokale gemeenschap wordt in deze fase uitgenodigd om mee te doen met het Bijbelvertaalwerk. Dat kan op allerlei manieren: van eten verzorgen voor de Bijbelvertalers tot het vinden van financiën voor het project. Het is belangrijk dat er draagvlak is in de gemeenschap voor een Bijbel in hun eigen taal. Gerben: “Als er genoeg mensen gemobiliseerd zijn, kijken we met welke IT-middelen we een goede werkomgeving kunnen creëren voor de vertalers.” Er moeten ook verschillende mensen opgeleid worden om te werken met de computers en de vertaalsoftware. Gerda: “We bekijken of we de gemaakte lesprogramma’s ook voor deze nieuwe talen kunnen gebruiken, zodat ook deze mensen straks de Bijbel kunnen lezen in de taal van hun hart. Ik zei het al: vanaf het begin betrokken zijn bij een Bijbelvertaalproject is heel bijzonder.”

Dit verhaal verscheen eerder in ons magazine Volken&Talen.

Onderdeel van Project20/25

De zeventien nieuwe talen in DR Congo maken deel uit van Project20/25 van Wycliffe Bijbelvertalers. Dit project, dat we in 2020 startten, heeft tot doel om in vijf jaar tijd betrokken te raken bij vijftig nieuwe Bijbelvertaalprojecten. Het ambitieuze project is opgezet, omdat nog 1,5 miljard mensen wachten op Gods Woord in hun eigen taal.
Meer informatie over Project20/25 of financieel bijdragen aan deze nieuwe vertaalprojecten? Klik hier.

Deel dit bericht

Gerelateerd

Mijlpaal in het Bijbelvertaalwerk: minder dan duizend talen te gaan!

Voor het eerst in de geschiedenis staat het aantal talen dat nog geen Bijbelvertaling heeft op minder dan 1000. Op…

Lees meer

AI in het Bijbelvertaalwerk

Kunstmatige intelligentie (of Artificial Intelligence, AI) heeft de afgelopen periode een hoge vlucht genomen. We krijgen met regelmaat de vraag:…

Lees meer

Familie den Hartogh opnieuw uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea

Op zondag 14 juli zijn Koen en Petra den Hartogh, samen met hun kinderen, opnieuw voor Wycliffe Bijbelvertalers uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea. De…

Lees meer

5 keer meedoen als kerk met het wereldwijde Bijbelvertaalwerk

Wycliffe Bijbelvertalers zet zich in om Gods Woord beschikbaar te maken voor iedereen in zijn of haar eigen taal. Wilt…

Lees meer

Jaarverslag 2023 | De Bijbel vertalen met urgentie en verwachting 

Jaarverslag Wycliffe Bijbelvertalers 2023: ‘We gaan door totdat Hij komt’  DRIEBERGEN – Wereldwijd ervaart men hoge urgentie om de Bijbel…

Lees meer

Gods Woord biedt hoop voor vluchtelingen

DR CONGO – De Vanuma-Bijbelvertalers moesten vluchten. Hun leven liep gevaar. Dat weerhoudt hen er echter niet van om verder…

Lees meer

Aan de slag voor het Bijbelvertaalwerk

Op zaterdag 25 mei 2024 zijn Roeland en Jedidjah Luitwieler, samen met hun kinderen, uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea. Beiden gaan ze…

Lees meer

Stilgezet door een tsunami

Soms hebben we een ingrijpende gebeurtenis nodig om ons leven een andere wending te geven. Voor Wilfred Bero, taxichauffeur en…

Lees meer

Pjotr Khudy: een veranderd leven door Gods Woord

In het uiterste noorden van de Russische Federatie leeft het Nenets-volk, dat van oudsher rendieren houdt. Pjotr Khudy is één…

Lees meer

Wereldwijd verlangt de kerk naar Gods Woord in hun eigen taal

Met Pinksteren hoorden velen in Jeruzalem het Evangelie in hun eigen taal. Duizenden kwamen tot geloof en de eerste kerk…

Lees meer

Contrasten: Gelukkig zijn de verdrukten…

Contrasten. Tijdens mijn reis door een land in Azië is dit het woord wat in me opkomt. Dit is een…

Lees meer

De kracht van het Woord

De kracht van het Woord: Hoe audio en film de Bijbel tot leven brengen in Tanzania. “De kans dat je…

Lees meer

Afscheidssymposium Bram van Grootheest

‘Bijbelvertaalwerk door de tijd heen’ Wycliffe Bijbelvertalers heeft op donderdag 18 april jl. afscheid genomen van haar directeur Bram van…

Lees meer

Jorn Rietveld uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea

Jorn Rietveld uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea voor Bijbelvertaalwerk DRIEBERGEN – Jorn Rietveld is voor Wycliffe Bijbelvertalers uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea. Hij gaat…

Lees meer

Opdraging Vitu Nieuwe Testament

Hoe mooi is het om een Bijbel in eigen taal te ontvangen? Voor de Vitu mensen werd dit werkelijkheid! Ze…

Lees meer

God spreekt ook tot doven

Stel je eens voor: je bevindt je op de markt, het is een drukte van jewelste en je ziet van…

Lees meer

Gegrepen door Gods Woord

Hessel en Coby Visser woonden en werkten 25 jaar tussen de Naro-mensen in D’Kar, Botswana. Wat is er in die…

Lees meer

Overal klinkt het Woord, zelfs in vluchtelingenkampen

Er was geen ontsnapping mogelijk! De toen dertienjarige Tefera Endalew uit het zuiden van Ethiopië zat opgesloten in een hut,…

Lees meer

‘Ik ga om God te dienen’ 

De gedreven Jorn Rietveld (28) wordt dit jaar uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea. Van kinds af aan wilde hij al naar de…

Lees meer

Ondernemersavonden: ‘Het evangelie in 3D’

In april organiseert Wycliffe Bijbelvertalers ondernemersavonden op drie locaties in het land over ‘Het evangelie in 3D’. Een avond vol inspiratie,…

Lees meer