Moedige vrouwen in Ghana

Leestijd:  |  26 augustus 2016

Een indrukwekkend verhaal over christen vrouwen in Ghana.

» door Joke Yakubu

“Sinds kort komen de vrouwen van de kerk iedere maand samen. We doen dat altijd na de dienst op zondag. Het doel is om van God en van elkaar te leren en elkaar te bemoedigen om in het leven van alledag trouw te zijn aan God en van zijn liefde te getuigen in onze omgeving.

Ondanks dat de meeste vrouwen al een tijdje naar onze kerk komen, besluiten we de eerste samenkomst elkaar wat beter te leren kennen.

Lamishi

Lamishi begint. Ze deelt met ons hoe ze tot geloof gekomen is. Het begon toen ze haar eerste kindje kreeg; er was iets niet goed met de beentjes van de pasgeboren baby. De familie van Lamishi’s man en ook de oudsten van het dorp waar ze toen woonde, vertelden haar dat het meisje dat geboren was, geen mens was en dat ze er maar beter aan deed om het aan de goden te offeren. Ze begreep er niets van. Hoe kan het nou dat twee mensen samenkomen en dat er dan een wezen geboren wordt dat geen mens is? Ze hield voet bij stuk en weigerde het pasgeboren meisje aan de goden over te leveren.

Naar de kerk

De tranen biggelen Lamishi nog over de wangen als ze deze ervaring deelt, de druk die op haar werd uitgeoefend en de angst voor het verliezen van haar baby. Net in die periode was er een evangelisatie actie van een kleine kerk in het dorp. Lamishi nam haar baby mee naar de kerk en deelde haar probleem met een voorgangersechtpaar uit het zuiden van Ghana. Ze boden Lamishi aan om de baby en haar mee te nemen naar een ziekenhuis in het zuiden om te kijken wat er voor de baby gedaan kon worden.

Over de streep

Haar man stemde toe maar weigerde om ook maar een cent bij te dragen aan de gezondheid van zijn dochter. Na verschillende operaties en na een periode van zes maanden in het zuiden keerde Lamishi terug naar haar dorp met een gezonde baby. De liefde van God voor het zwakke en kwetsbare en het offer dat anderen wilden brengen voor dit kleine meisje trok Lamishi over de streep. Sindsdien heeft ze haar hart aan Jezus gegeven.

Ongenoegen

Dit tot groot ongenoegen van haar man die gezworen heeft nooit iets met het Christendom te maken te willen hebben en haar het leven sindsdien zuur maakt. Inmiddels is Lamishi’s dochter een getrouwde vrouw en is ze net bevallen van haar eerste kindje; Lamishi’s eerste kleinkind.

Naomi

Naomi volgt. Ze komt nog niet zolang bij ons in de kerk. Ze kwam naar Tamale voor medische zorg. Naomi deelt eenzelfde ervaring als Lamishi, alleen overleefde haar baby het niet. Daarna is ze nooit meer zwanger geworden, daar is ze heel verdrietig onder. Ze heeft al jaren buikklachten en wordt daar nu voor behandeld in Tamale. Tijdens bezoeken aan het ziekenhuis ontmoette Naomi Lamishi. Lamishi deelde haar geloof met Naomi. De ervaring die ze beiden doormaakten bond hen samen. Nu is Naomi een trouwe bezoekster van onze kerk.

 

           Ze besloten haar begrafenis maar vast te vieren.

Constance

Constance volgt, ze is nog een jonge vrouw en leert voor ziekenverzorgster. Ze is ambitieus en heeft een diep verlangen om God te dienen. Ze is de enige christen in haar familie wat haar leven er niet eenvoudig op maakt. Ze deelt met ons dat toen ze christen werd, de familie besloot om haar begrafenis maar vast te ‘vieren’. Ze beschouwen haar dus eigenlijk als dood. Ze staat er nu alleen voor; vanuit haar familie kan ze op geen enkele steun meer rekenen.

Bidden voor elkaar

De één na de andere vrouw deelt haar ervaringen; iedereen heeft als gevolg van het christen zijn veel tegenstand ondervonden en ondervinden die nog steeds; van familie, de omgeving waar ze wonen, klasgenoten en collega’s. We lachen, we huilen, we troosten en zijn vervult met dankbaarheid dat God ons samengebracht heeft en bidden voor elkaar.

Kracht

Wat gaat er een kracht en zelfverzekerdheid van deze vrouwen uit want ondanks alles denken ze er niet over om hun geloof op te geven in ruil voor een ‘makkelijker’ leven waarin ze niet door de gemeenschap worden afgewezen. Wat leer ik ontzettend veel van hun vaste geloof en vertrouwen in God dat Hij in alle verdrukking en pijn voor hen zorgt.”

 

Over de schrijfster

Joke Yakubu schreef bovenstaande tekst in haar nieuwsbrief. Ze woont en werkt in Ghana. Joke is getrouwd met Abukari en samen hebben ze twee zonen. U kunt het werk van Joke en haar man ondersteunen door voor hen te bidden of door een gift over te maken via hun persoonlijke pagina. Meer lezen over hun werk?

Foto: Rodney Ballard. De vrouwen op de foto zijn Ghanese vrouwen maar hebben geen link met bovenstaand verhaal. 

Deel dit bericht

Gerelateerd

5 keer meedoen als kerk met het wereldwijde Bijbelvertaalwerk

Wycliffe Bijbelvertalers zet zich in om Gods Woord beschikbaar te maken voor iedereen in zijn of haar eigen taal. Wilt…

Lees meer

Jaarverslag 2023 | De Bijbel vertalen met urgentie en verwachting 

Jaarverslag Wycliffe Bijbelvertalers 2023: ‘We gaan door totdat Hij komt’  DRIEBERGEN – Wereldwijd ervaart men hoge urgentie om de Bijbel…

Lees meer

Aan de slag voor het Bijbelvertaalwerk

Op zaterdag 25 mei 2024 zijn Roeland en Jedidjah Luitwieler, samen met hun kinderen, uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea. Beiden gaan ze…

Lees meer

Stilgezet door een tsunami

Soms hebben we een ingrijpende gebeurtenis nodig om ons leven een andere wending te geven. Voor Wilfred Bero, taxichauffeur en…

Lees meer

Pjotr Khudy: een veranderd leven door Gods Woord

In het uiterste noorden van de Russische Federatie leeft het Nenets-volk, dat van oudsher rendieren houdt. Pjotr Khudy is één…

Lees meer

Wereldwijd verlangt de kerk naar Gods Woord in hun eigen taal

Met Pinksteren hoorden velen in Jeruzalem het Evangelie in hun eigen taal. Duizenden kwamen tot geloof en de eerste kerk…

Lees meer

Contrasten: Gelukkig zijn de verdrukten…

Contrasten. Tijdens mijn reis door een land in Azië is dit het woord wat in me opkomt. Dit is een…

Lees meer

De kracht van het Woord

De kracht van het Woord: Hoe audio en film de Bijbel tot leven brengen in Tanzania. “De kans dat je…

Lees meer

Afscheidssymposium Bram van Grootheest

‘Bijbelvertaalwerk door de tijd heen’ Wycliffe Bijbelvertalers heeft op donderdag 18 april jl. afscheid genomen van haar directeur Bram van…

Lees meer

Jorn Rietveld uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea

Jorn Rietveld uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea voor Bijbelvertaalwerk DRIEBERGEN – Jorn Rietveld is voor Wycliffe Bijbelvertalers uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea. Hij gaat…

Lees meer

Opdraging Vitu Nieuwe Testament

Hoe mooi is het om een Bijbel in eigen taal te ontvangen? Voor de Vitu mensen werd dit werkelijkheid! Ze…

Lees meer

God spreekt ook tot doven

Stel je eens voor: je bevindt je op de markt, het is een drukte van jewelste en je ziet van…

Lees meer

Gegrepen door Gods Woord

Hessel en Coby Visser woonden en werkten 25 jaar tussen de Naro-mensen in D’Kar, Botswana. Wat is er in die…

Lees meer

Overal klinkt het Woord, zelfs in vluchtelingenkampen

Er was geen ontsnapping mogelijk! De toen dertienjarige Tefera Endalew uit het zuiden van Ethiopië zat opgesloten in een hut,…

Lees meer

‘Ik ga om God te dienen’ 

De gedreven Jorn Rietveld (28) wordt dit jaar uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea. Van kinds af aan wilde hij al naar de…

Lees meer

Ondernemersavonden: ‘Het evangelie in 3D’

In april organiseert Wycliffe Bijbelvertalers ondernemersavonden op drie locaties in het land over ‘Het evangelie in 3D’. Een avond vol inspiratie,…

Lees meer

Column: Horen en zien

Als je deze tekst leest, is de kans groot dat je deze in je hoofd “hoort”. Je hoort een stem…

Lees meer

De kracht van Bijbelvertaalwerk

Luai woont op New Ireland, de meest noordoostelijke provincie van Papoea-Nieuw-Guinea. Haar moedertaal is het Nalik, een taal die door…

Lees meer

De weg van het Woord volgen

José Alberto (57) grijpt zijn hoed van zijn hoofd en drukt zijn gezicht erin. Hij huilt, overmand door emoties, als…

Lees meer

Van eerste gebaar naar complete Bijbel 

Hoe vertaal je de Bijbel in gebarentaal?  Elk project kiest zijn eigen werkwijze, maar over het algemeen worden deze 14…

Lees meer