Moedige vrouwen in Ghana

Leestijd:  |  26 augustus 2016

Een indrukwekkend verhaal over christen vrouwen in Ghana.

» door Joke Yakubu

“Sinds kort komen de vrouwen van de kerk iedere maand samen. We doen dat altijd na de dienst op zondag. Het doel is om van God en van elkaar te leren en elkaar te bemoedigen om in het leven van alledag trouw te zijn aan God en van zijn liefde te getuigen in onze omgeving.

Ondanks dat de meeste vrouwen al een tijdje naar onze kerk komen, besluiten we de eerste samenkomst elkaar wat beter te leren kennen.

Lamishi

Lamishi begint. Ze deelt met ons hoe ze tot geloof gekomen is. Het begon toen ze haar eerste kindje kreeg; er was iets niet goed met de beentjes van de pasgeboren baby. De familie van Lamishi’s man en ook de oudsten van het dorp waar ze toen woonde, vertelden haar dat het meisje dat geboren was, geen mens was en dat ze er maar beter aan deed om het aan de goden te offeren. Ze begreep er niets van. Hoe kan het nou dat twee mensen samenkomen en dat er dan een wezen geboren wordt dat geen mens is? Ze hield voet bij stuk en weigerde het pasgeboren meisje aan de goden over te leveren.

Naar de kerk

De tranen biggelen Lamishi nog over de wangen als ze deze ervaring deelt, de druk die op haar werd uitgeoefend en de angst voor het verliezen van haar baby. Net in die periode was er een evangelisatie actie van een kleine kerk in het dorp. Lamishi nam haar baby mee naar de kerk en deelde haar probleem met een voorgangersechtpaar uit het zuiden van Ghana. Ze boden Lamishi aan om de baby en haar mee te nemen naar een ziekenhuis in het zuiden om te kijken wat er voor de baby gedaan kon worden.

Over de streep

Haar man stemde toe maar weigerde om ook maar een cent bij te dragen aan de gezondheid van zijn dochter. Na verschillende operaties en na een periode van zes maanden in het zuiden keerde Lamishi terug naar haar dorp met een gezonde baby. De liefde van God voor het zwakke en kwetsbare en het offer dat anderen wilden brengen voor dit kleine meisje trok Lamishi over de streep. Sindsdien heeft ze haar hart aan Jezus gegeven.

Ongenoegen

Dit tot groot ongenoegen van haar man die gezworen heeft nooit iets met het Christendom te maken te willen hebben en haar het leven sindsdien zuur maakt. Inmiddels is Lamishi’s dochter een getrouwde vrouw en is ze net bevallen van haar eerste kindje; Lamishi’s eerste kleinkind.

Naomi

Naomi volgt. Ze komt nog niet zolang bij ons in de kerk. Ze kwam naar Tamale voor medische zorg. Naomi deelt eenzelfde ervaring als Lamishi, alleen overleefde haar baby het niet. Daarna is ze nooit meer zwanger geworden, daar is ze heel verdrietig onder. Ze heeft al jaren buikklachten en wordt daar nu voor behandeld in Tamale. Tijdens bezoeken aan het ziekenhuis ontmoette Naomi Lamishi. Lamishi deelde haar geloof met Naomi. De ervaring die ze beiden doormaakten bond hen samen. Nu is Naomi een trouwe bezoekster van onze kerk.

 

           Ze besloten haar begrafenis maar vast te vieren.

Constance

Constance volgt, ze is nog een jonge vrouw en leert voor ziekenverzorgster. Ze is ambitieus en heeft een diep verlangen om God te dienen. Ze is de enige christen in haar familie wat haar leven er niet eenvoudig op maakt. Ze deelt met ons dat toen ze christen werd, de familie besloot om haar begrafenis maar vast te ‘vieren’. Ze beschouwen haar dus eigenlijk als dood. Ze staat er nu alleen voor; vanuit haar familie kan ze op geen enkele steun meer rekenen.

Bidden voor elkaar

De één na de andere vrouw deelt haar ervaringen; iedereen heeft als gevolg van het christen zijn veel tegenstand ondervonden en ondervinden die nog steeds; van familie, de omgeving waar ze wonen, klasgenoten en collega’s. We lachen, we huilen, we troosten en zijn vervult met dankbaarheid dat God ons samengebracht heeft en bidden voor elkaar.

Kracht

Wat gaat er een kracht en zelfverzekerdheid van deze vrouwen uit want ondanks alles denken ze er niet over om hun geloof op te geven in ruil voor een ‘makkelijker’ leven waarin ze niet door de gemeenschap worden afgewezen. Wat leer ik ontzettend veel van hun vaste geloof en vertrouwen in God dat Hij in alle verdrukking en pijn voor hen zorgt.”

 

Over de schrijfster

Joke Yakubu schreef bovenstaande tekst in haar nieuwsbrief. Ze woont en werkt in Ghana. Joke is getrouwd met Abukari en samen hebben ze twee zonen. U kunt het werk van Joke en haar man ondersteunen door voor hen te bidden of door een gift over te maken via hun persoonlijke pagina. Meer lezen over hun werk?

Foto: Rodney Ballard. De vrouwen op de foto zijn Ghanese vrouwen maar hebben geen link met bovenstaand verhaal. 

Deel dit bericht

Gerelateerd

Uniek bezoek uit Ethiopië voor predikanten

De directeur van Wycliffe Ethiopië, Tefera Endalew, brengt in oktober een uniek bezoek aan Nederland. Hij is op dinsdag 10…

Lees meer

Johan en Anne uitgezonden naar Zuidoost-Azië voor Bijbelvertaalwerk 

Twee veldmedewerkers, Johan en Anne*, zijn uitgezonden door de Hersteld Hervormde Gemeente waarvan zij deel uitmaken. Bij de uitzending zijn…

Lees meer

Jaarverslag 2022 | Volop in beweging

Het wereldwijde Bijbelvertaalwerk is volop in beweging. Dat blijkt uit ons jaarverslag, dat deze week verscheen. Op dit moment zijn…

Lees meer

Ann Voskamp: “Ik raakte de weg kwijt”

Bedolven onder de aanrollende golven van het leven raakte Ann Voskamp (49) de weg kwijt. Over levensstormen heb je geen…

Lees meer

In memoriam: oud-veldmedewerker Piet Huttenga

Afgelopen vrijdag is oud-veldmedewerker Piet Huttenga op zijn 71e verjaardag plotseling overleden aan een hartstilstand. Hij laat zijn vrouw Helena…

Lees meer

‘Het lezen van de Bijbel werd mijn redding’

‘Iedereen een Bijbel in de eigen taal’, dat is het verlangen van Wycliffe Bijbelvertalers. In ruim twintig landen zet Wycliffe…

Lees meer

Wycliffe Bijbelvertalers en ZHHK gaan samenwerken

De Zending Hersteld Hervormde Kerk (ZHHK) en Wycliffe Bijbelvertalers hebben op 8 februari een samenwerkingsovereenkomst getekend. De intentie is om…

Lees meer

Bestsellerauteur Ann Voskamp hoofdspreekster op uniek vrouwenevent

Ann Voskamp, bekend van haar boek ‘Duizendmaal dank’, komt eind maart naar Nederland om samen met ons vrouwen te inspireren…

Lees meer

Gods Woord biedt hoop voor vluchtelingen

DR CONGO – De Vanuma-Bijbelvertalers moesten vluchten. Hun leven liep gevaar. Dat weerhoudt hen er echter niet van om verder…

Lees meer

Vacatures bij Wycliffe Bijbelvertalers

Wycliffe Bijbelvertalers is op zoek naar versterking van het team in Nederland. Bij de afdeling Relatiebeheer is er ruimte voor…

Lees meer

‘Ik was niet van plan de rebellen te vergeven!’

Veel landen – ver weg en nu opeens ook dichtbij – gaan gebukt onder oorlogen en andere rampen. Veel inwoners…

Lees meer

Opening unieke Bijbelcollectie in samenwerking met Open Doors

Een van de meest complete Bijbelcollecties ter wereld wordt vanaf vandaag tentoongesteld in Ermelo en Driebergen. Anne van der Bijl,…

Lees meer

Bijbelvertaalwerk statistieken 2022 gepubliceerd!

De jaarlijkse statistieken van het wereldwijde Bijbelvertaalwerk zijn bekend. Uit onderzoek blijkt dat van de ruim 7.300 talen momenteel 724…

Lees meer

Complete Una Bijbel in gebruik genomen

In het bergdorp Langda op het eiland Papoea in Indonesië vond woensdag 24 augustus een indrukwekkende plechtigheid plaats. Die dag…

Lees meer

Mensen met visie

Tijdens mijn reis naar Congo wilden we graag Rev. Malendela Katekesombe ontmoeten om met hem van gedachten te wisselen over…

Lees meer

Blijf bidden voor het werk in Oost-Europa

De oorlog in Oekraïne duurt inmiddels al maanden en heeft het leven in Oost-Europa op zijn kop gezet. Wycliffe organisaties…

Lees meer

Klaasje Kooiker uitgezonden naar DR Congo

Afgelopen zondag stond de Hersteld Hervormde Gemeente in Staphorst tijdens de middagdienst stil bij de uitzending van Klaasje Kooiker voor…

Lees meer

Bijbelvertaler Hessel Visser promoveert aan TUA

Op 28 juni 2022 is Hessel Visser, werkzaam voor onder andere Wycliffe Bijbelvertalers, gepromoveerd. De promotie vond plaats aan de…

Lees meer

Hoe God krachtig werkt door verhalenvertellers

‘Tufí, jouw God bestaat echt!’ In een grote, drukke stad, midden in een land* in Azië, zit een groepje mensen….

Lees meer

We houden hoop!

‘In 1991 begint ons avontuur. We vertrekken naar West-Azië. Er volgt veel taalstudie. Omdat de taal die de mensen daar…

Lees meer