‘Het volgen van Jezus heeft ook gevolgen voor je portemonnee’

Leestijd: 3 minuten  |  28 mei 2019

“Bedenk eens wat God aan ons gaf: Hij gaf Zich helemaal. Waarom zouden wij dan iets achterhouden?” Het weggeven van je geld, een onderwerp waar misschien wel een taboe op rust. Want, je rechterhand hoeft toch niet te weten wat je linkerhand geeft?

– Dit is een artikel uit het Volken en Talen magazine 2019 – 

Michiel Nap (36) traint bij discipelschapsbeweging Navigators beginnende zendelingen in het leven van giften. Hij is ervan overtuigd dat het volgen van Jezus ook gevolgen heeft voor je portemonnee. “We mogen op zo’n manier geven dat het invloed heeft op onze levensstijl.”

Dat is nogal wat, geven op zo’n manier dat het invloed heeft op je levensstijl.
“Ja, deels vraagt God iets heel groots. Ik wijs altijd naar het voorbeeld dat Jezus geeft in Lukas 21. Jezus prijst de arme weduwe en zegt: ‘De anderen hebben iets van hun overvloed geofferd, maar zij heeft van haar armoede alles gegeven wat ze nodig had voor haar levensonderhoud.’ Geven op een manier die invloed heeft op je levensstijl betekent dat je bepaalde dingen niet meer doet, zodat je meer weg kunt geven. Het gaat om kleine of grotere dingen waar je eigenlijk wel zonder kunt: het kopje koffie op het station, die extra vakantie, dat ene abonnement enzovoort. Waar mag het mij iets kosten?”

Als je gaat zien dat geld weggeven verschil maakt in levens van anderen, dan gaat daar ook je hart zitten.

Wat levert het mij dan op? Vreugde?
“In het begin waarschijnlijk niet, maar ik denk dat je kunt groeien in het geven met vreugde. Jezus zegt in de Bergrede: ‘Waar je schat is, is ook je hart.’ Als je gaat zien dat geld weggeven verschil maakt in levens van anderen, dan gaat daar ook je hart zitten. Wanneer je begint met geven op zo’n manier dat het invloed heeft op je levensstijl, dan schuurt het. Het is misschien wel pijnlijk. Maar iets wat je niet gewend bent vraagt eerst discipline en gehoorzaamheid, daarna wordt het een gewoonte en uiteindelijk een levensstijl.”

Gehoorzaamheid? Is geven een opdracht van Jezus dan?
“Ik denk dat de Bijbel heel duidelijk is over geven, we worden ertoe geroepen. Als je Jezus volgt vraagt Hij van je om ook goed om te gaan met je geld, je bezit en je talenten. Geven van je geld is een onderdeel van je christelijke levensstijl. Ik oefen mijzelf om voor alles wat ik heb, tijd, geld en bezit, te bidden: ‘Heer, wat heeft U mij gegeven om voor mezelf te houden en wat om weg te geven?’ Ik denk dat het gezond is om dat in ieder geval één keer per jaar voor al je uitgaven te doen.”

Waarom is het belangrijk dat christenen bewust met dit thema omgaan?
“Ik heb een aantal jaar gewerkt als coach voor studenten voor Navigators. Voor die baan ging ik acht jaar geleden leven op basis van giften. Vooraf had ik daar totaal geen trek in. Toch hebben mijn vrouw en ik in die periode gemerkt dat God voor ons zorgt. Ook qua materiële spullen. De vraag die telkens terugkwam was: ‘Durf ik mij over te geven aan God, zonder te zien wat de uitkomst is?’

Nadat ik drie jaar geleden bij Navigators coach werd om anderen te leren op basis van giften te leven, wakkerde dit onderwerp meer in mij aan. Er ontstond een soort van heilig vuur. Ik dacht: ‘wat maakt het een verschil als we ons geld gaan zien als iets wat niet van ons is, en er los van durven te raken en weggeven aan goede doelen.’ Daarnaast heb ik vanaf mijn geboorte tot mijn elfde in een derdewereldland gewoond. Ik heb het verschil tussen rijk en arm aan den lijve ondervonden en met mijn eigen ogen gezien. Ik denk dat daar de zaadjes zijn geplant voor de passie voor dit onderwerp.”

Ik hoop dat wij als christenen op zo’n manier gaan geven dat het invloed heeft op onze levensstijl.

Merk jij dat christenen het moeilijk vinden om over dit onderwerp te praten?
“Ik zie dagelijks wat dit onderwerp doet met mensen. Ik train jonge mensen die de zending in gaan, zij zijn meestal tussen de 25 en 35 jaar. Het gros komt uit gezinnen waar thuis amper werd gepraat hoe je gezond omgaat met geld. En dan trainen wij notabene de mensen die zelf bereid zijn om het risico te nemen om van giften te leven. Zij hebben al een stap gezet in overgave naar God toe. Hoe zit het met de rest? Het zou goed zijn om van jongs af aan te leren geven. Wat betekent geven? Wat betekent het om van je rijkdom uit te delen?”

Wat hoop je dat er gaat veranderen? Wat is je droom? 
“Ik hoop dat wij als christenen op zo’n manier gaan geven dat het invloed heeft op onze levensstijl. We moeten als het ware een vergrootglas leggen op ons uitgavenpatroon en gaan denken ‘Wat heb ik echt nodig om gewoon gezond te leven en wat kan ik voor honderd procent missen?’ Ik droom dat we als Nederlandse christenen ook onze portemonnee aan God gaan geven. Zoals Luther al zei, dat we bekeerd worden van onze portemonnee. Dat onze levens er zo gaan uitzien dat niet-christenen denken: waarom gaan die christenen zo vrij om met hun geld? En dat door die levensstijl alles naar God wijst en dat niet-christenen ontdekken wie God is.”

Deel dit bericht

Gerelateerd

Ondernemersbijeenkomst: 7 april 2025

Andy Alo, de directeur van onze partnerorganisatie in DR Congo, nodigt jou van harte uit voor een bijzondere ondernemersbijeenkomst op maandag…

Lees meer

Maak je eigen muziekinstrument

Maak je eigen muziekinstrument! Muziek is een taal die culturen over de hele wereld met elkaar verbindt. Wat mooi dat…

Lees meer

Terug naar Zuidoost-Azië

Met een klik valt de deur in het slot. Na een periode van verlof mogen we weer terug naar Zuidoost-Azië….

Lees meer

Als softwareontwikkelaar werken aan Bijbelvertaalwerk

Gaan softwareprogramma’s en Bijbelvertaalwerk samen? Gebruiken de vertalers Word en Google Translate? Welke computerprogramma’s en boeken gebruiken ze nog meer?…

Lees meer

Bid mee voor Congo

De situatie in het oosten van Congo blijft onrustig. We denken in het bijzonder aan de inwoners van Congo, onze…

Lees meer

Aan de slag met je roeping: Xplore Mission weekend

Wat is je roeping? Hoe leidt God mijn leven? Wat is mijn roeping? In hoeverre roept God mij voor een…

Lees meer

Feest in Oost-Congo!

Het zijn bijzondere weken geweest voor het Wycliffe-team in Oost-Congo! Het Nieuwe Testament verschijnt in maar liefst drie verschillende talen…

Lees meer

Hoe goede inzichten vrede brachten in een Congolese kerk

Vrede in Congo? Sinds 2017 heeft een gewapende groep grote schade aangericht in het oosten van de Democratische Republiek Congo….

Lees meer

Reizen door gevaarlijk Congo

Een paar liter benzine, enkele papiertjes met Bijbelteksten en een rotsvast geloof dat hun Lese-volk de Bijbel nodig heeft in…

Lees meer

Ondernemer Rien ondersteunt Wycliffe: “laten we ons niet schamen voor onze keuzes”.

Rien Meeuse (51) is ondernemer en heeft verschillende bedrijven. Waaronder Meeuse LED en USEme Import. “Het gaat niet alleen om geld…

Lees meer

Gods Woord biedt hoop voor vluchtelingen

DR CONGO – De Vanuma-Bijbelvertalers moesten vluchten. Hun leven liep gevaar. Dat weerhoudt hen er echter niet van om verder…

Lees meer

Mijlpaal in het Bijbelvertaalwerk: minder dan duizend talen te gaan!

Voor het eerst in de geschiedenis staat het aantal talen dat nog geen Bijbelvertaling heeft op minder dan 1000. Op…

Lees meer

AI in het Bijbelvertaalwerk

Kunstmatige intelligentie (of Artificial Intelligence, AI) heeft de afgelopen periode een hoge vlucht genomen. We krijgen met regelmaat de vraag:…

Lees meer

Familie den Hartogh opnieuw uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea

Op zondag 14 juli zijn Koen en Petra den Hartogh, samen met hun kinderen, opnieuw voor Wycliffe Bijbelvertalers uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea. De…

Lees meer

5 keer meedoen als kerk met het wereldwijde Bijbelvertaalwerk

Wycliffe Bijbelvertalers zet zich in om Gods Woord beschikbaar te maken voor iedereen in zijn of haar eigen taal. Wilt…

Lees meer

Jaarverslag 2023 | De Bijbel vertalen met urgentie en verwachting 

Jaarverslag Wycliffe Bijbelvertalers 2023: ‘We gaan door totdat Hij komt’  DRIEBERGEN – Wereldwijd ervaart men hoge urgentie om de Bijbel…

Lees meer

Aan de slag voor het Bijbelvertaalwerk

Op zaterdag 25 mei 2024 zijn Roeland en Jedidjah Luitwieler, samen met hun kinderen, uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea. Beiden gaan ze…

Lees meer

Stilgezet door een tsunami

Soms hebben we een ingrijpende gebeurtenis nodig om ons leven een andere wending te geven. Voor Wilfred Bero, taxichauffeur en…

Lees meer

Pjotr Khudy: een veranderd leven door Gods Woord

In het uiterste noorden van de Russische Federatie leeft het Nenets-volk, dat van oudsher rendieren houdt. Pjotr Khudy is één…

Lees meer

Wereldwijd verlangt de kerk naar Gods Woord in hun eigen taal

Met Pinksteren hoorden velen in Jeruzalem het Evangelie in hun eigen taal. Duizenden kwamen tot geloof en de eerste kerk…

Lees meer