‘Het volgen van Jezus heeft ook gevolgen voor je portemonnee’

Leestijd: 3 minuten  |  28 mei 2019

“Bedenk eens wat God aan ons gaf: Hij gaf Zich helemaal. Waarom zouden wij dan iets achterhouden?” Het weggeven van je geld, een onderwerp waar misschien wel een taboe op rust. Want, je rechterhand hoeft toch niet te weten wat je linkerhand geeft?

– Dit is een artikel uit het Volken en Talen magazine 2019 – 

Michiel Nap (36) traint bij discipelschapsbeweging Navigators beginnende zendelingen in het leven van giften. Hij is ervan overtuigd dat het volgen van Jezus ook gevolgen heeft voor je portemonnee. “We mogen op zo’n manier geven dat het invloed heeft op onze levensstijl.”

Dat is nogal wat, geven op zo’n manier dat het invloed heeft op je levensstijl.
“Ja, deels vraagt God iets heel groots. Ik wijs altijd naar het voorbeeld dat Jezus geeft in Lukas 21. Jezus prijst de arme weduwe en zegt: ‘De anderen hebben iets van hun overvloed geofferd, maar zij heeft van haar armoede alles gegeven wat ze nodig had voor haar levensonderhoud.’ Geven op een manier die invloed heeft op je levensstijl betekent dat je bepaalde dingen niet meer doet, zodat je meer weg kunt geven. Het gaat om kleine of grotere dingen waar je eigenlijk wel zonder kunt: het kopje koffie op het station, die extra vakantie, dat ene abonnement enzovoort. Waar mag het mij iets kosten?”

Als je gaat zien dat geld weggeven verschil maakt in levens van anderen, dan gaat daar ook je hart zitten.

Wat levert het mij dan op? Vreugde?
“In het begin waarschijnlijk niet, maar ik denk dat je kunt groeien in het geven met vreugde. Jezus zegt in de Bergrede: ‘Waar je schat is, is ook je hart.’ Als je gaat zien dat geld weggeven verschil maakt in levens van anderen, dan gaat daar ook je hart zitten. Wanneer je begint met geven op zo’n manier dat het invloed heeft op je levensstijl, dan schuurt het. Het is misschien wel pijnlijk. Maar iets wat je niet gewend bent vraagt eerst discipline en gehoorzaamheid, daarna wordt het een gewoonte en uiteindelijk een levensstijl.”

Gehoorzaamheid? Is geven een opdracht van Jezus dan?
“Ik denk dat de Bijbel heel duidelijk is over geven, we worden ertoe geroepen. Als je Jezus volgt vraagt Hij van je om ook goed om te gaan met je geld, je bezit en je talenten. Geven van je geld is een onderdeel van je christelijke levensstijl. Ik oefen mijzelf om voor alles wat ik heb, tijd, geld en bezit, te bidden: ‘Heer, wat heeft U mij gegeven om voor mezelf te houden en wat om weg te geven?’ Ik denk dat het gezond is om dat in ieder geval één keer per jaar voor al je uitgaven te doen.”

Waarom is het belangrijk dat christenen bewust met dit thema omgaan?
“Ik heb een aantal jaar gewerkt als coach voor studenten voor Navigators. Voor die baan ging ik acht jaar geleden leven op basis van giften. Vooraf had ik daar totaal geen trek in. Toch hebben mijn vrouw en ik in die periode gemerkt dat God voor ons zorgt. Ook qua materiële spullen. De vraag die telkens terugkwam was: ‘Durf ik mij over te geven aan God, zonder te zien wat de uitkomst is?’

Nadat ik drie jaar geleden bij Navigators coach werd om anderen te leren op basis van giften te leven, wakkerde dit onderwerp meer in mij aan. Er ontstond een soort van heilig vuur. Ik dacht: ‘wat maakt het een verschil als we ons geld gaan zien als iets wat niet van ons is, en er los van durven te raken en weggeven aan goede doelen.’ Daarnaast heb ik vanaf mijn geboorte tot mijn elfde in een derdewereldland gewoond. Ik heb het verschil tussen rijk en arm aan den lijve ondervonden en met mijn eigen ogen gezien. Ik denk dat daar de zaadjes zijn geplant voor de passie voor dit onderwerp.”

Ik hoop dat wij als christenen op zo’n manier gaan geven dat het invloed heeft op onze levensstijl.

Merk jij dat christenen het moeilijk vinden om over dit onderwerp te praten?
“Ik zie dagelijks wat dit onderwerp doet met mensen. Ik train jonge mensen die de zending in gaan, zij zijn meestal tussen de 25 en 35 jaar. Het gros komt uit gezinnen waar thuis amper werd gepraat hoe je gezond omgaat met geld. En dan trainen wij notabene de mensen die zelf bereid zijn om het risico te nemen om van giften te leven. Zij hebben al een stap gezet in overgave naar God toe. Hoe zit het met de rest? Het zou goed zijn om van jongs af aan te leren geven. Wat betekent geven? Wat betekent het om van je rijkdom uit te delen?”

Wat hoop je dat er gaat veranderen? Wat is je droom? 
“Ik hoop dat wij als christenen op zo’n manier gaan geven dat het invloed heeft op onze levensstijl. We moeten als het ware een vergrootglas leggen op ons uitgavenpatroon en gaan denken ‘Wat heb ik echt nodig om gewoon gezond te leven en wat kan ik voor honderd procent missen?’ Ik droom dat we als Nederlandse christenen ook onze portemonnee aan God gaan geven. Zoals Luther al zei, dat we bekeerd worden van onze portemonnee. Dat onze levens er zo gaan uitzien dat niet-christenen denken: waarom gaan die christenen zo vrij om met hun geld? En dat door die levensstijl alles naar God wijst en dat niet-christenen ontdekken wie God is.”

Deel dit bericht

Gerelateerd

5 keer meedoen als kerk met het wereldwijde Bijbelvertaalwerk

Wycliffe Bijbelvertalers zet zich in om Gods Woord beschikbaar te maken voor iedereen in zijn of haar eigen taal. Wilt…

Lees meer

Jaarverslag 2023 | De Bijbel vertalen met urgentie en verwachting 

Jaarverslag Wycliffe Bijbelvertalers 2023: ‘We gaan door totdat Hij komt’  DRIEBERGEN – Wereldwijd ervaart men hoge urgentie om de Bijbel…

Lees meer

Aan de slag voor het Bijbelvertaalwerk

Op zaterdag 25 mei 2024 zijn Roeland en Jedidjah Luitwieler, samen met hun kinderen, uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea. Beiden gaan ze…

Lees meer

Stilgezet door een tsunami

Soms hebben we een ingrijpende gebeurtenis nodig om ons leven een andere wending te geven. Voor Wilfred Bero, taxichauffeur en…

Lees meer

Pjotr Khudy: een veranderd leven door Gods Woord

In het uiterste noorden van de Russische Federatie leeft het Nenets-volk, dat van oudsher rendieren houdt. Pjotr Khudy is één…

Lees meer

Wereldwijd verlangt de kerk naar Gods Woord in hun eigen taal

Met Pinksteren hoorden velen in Jeruzalem het Evangelie in hun eigen taal. Duizenden kwamen tot geloof en de eerste kerk…

Lees meer

Contrasten: Gelukkig zijn de verdrukten…

Contrasten. Tijdens mijn reis door een land in Azië is dit het woord wat in me opkomt. Dit is een…

Lees meer

De kracht van het Woord

De kracht van het Woord: Hoe audio en film de Bijbel tot leven brengen in Tanzania. “De kans dat je…

Lees meer

Afscheidssymposium Bram van Grootheest

‘Bijbelvertaalwerk door de tijd heen’ Wycliffe Bijbelvertalers heeft op donderdag 18 april jl. afscheid genomen van haar directeur Bram van…

Lees meer

Jorn Rietveld uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea

Jorn Rietveld uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea voor Bijbelvertaalwerk DRIEBERGEN – Jorn Rietveld is voor Wycliffe Bijbelvertalers uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea. Hij gaat…

Lees meer

Opdraging Vitu Nieuwe Testament

Hoe mooi is het om een Bijbel in eigen taal te ontvangen? Voor de Vitu mensen werd dit werkelijkheid! Ze…

Lees meer

God spreekt ook tot doven

Stel je eens voor: je bevindt je op de markt, het is een drukte van jewelste en je ziet van…

Lees meer

Gegrepen door Gods Woord

Hessel en Coby Visser woonden en werkten 25 jaar tussen de Naro-mensen in D’Kar, Botswana. Wat is er in die…

Lees meer

Overal klinkt het Woord, zelfs in vluchtelingenkampen

Er was geen ontsnapping mogelijk! De toen dertienjarige Tefera Endalew uit het zuiden van Ethiopië zat opgesloten in een hut,…

Lees meer

‘Ik ga om God te dienen’ 

De gedreven Jorn Rietveld (28) wordt dit jaar uitgezonden naar Papoea-Nieuw-Guinea. Van kinds af aan wilde hij al naar de…

Lees meer

Ondernemersavonden: ‘Het evangelie in 3D’

In april organiseert Wycliffe Bijbelvertalers ondernemersavonden op drie locaties in het land over ‘Het evangelie in 3D’. Een avond vol inspiratie,…

Lees meer

Column: Horen en zien

Als je deze tekst leest, is de kans groot dat je deze in je hoofd “hoort”. Je hoort een stem…

Lees meer

De kracht van Bijbelvertaalwerk

Luai woont op New Ireland, de meest noordoostelijke provincie van Papoea-Nieuw-Guinea. Haar moedertaal is het Nalik, een taal die door…

Lees meer

De weg van het Woord volgen

José Alberto (57) grijpt zijn hoed van zijn hoofd en drukt zijn gezicht erin. Hij huilt, overmand door emoties, als…

Lees meer

Van eerste gebaar naar complete Bijbel 

Hoe vertaal je de Bijbel in gebarentaal?  Elk project kiest zijn eigen werkwijze, maar over het algemeen worden deze 14…

Lees meer