Wat is biddag?

Wat is Biddag?

Biddag is een dag in de Nederlandse christelijke traditie, die elk jaar op de tweede woensdag van maart wordt gevierd. Ook wel 'Biddag voor gewas en arbeid' genoemd.

Terwijl de oorspronkelijke context van Biddag sterk verbonden was met de agrarische samenleving, heeft de dag in de loop der tijd een bredere betekenis gekregen. Het blijft een moment waarop gelovigen stilstaan bij hun afhankelijkheid van God en hun verantwoordelijkheid in hun werk.

Op deze pagina lees je meer over biddag en vind je antwoorden op vragen als: waarom biddag? Wat maakt biddag nog relevant in de 21e eeuw? Waar gaat biddag over?

Biddag in de Bijbel

Biddag blijft een moment waarop gelovigen stilstaan bij hun afhankelijkheid van God en hun verantwoordelijkheid in hun werk.

In Psalm 104 staat: "Hij bevochtigt de bergen vanuit Zijn hemelzalen, de aarde wordt verzadigd door de vrucht van Uw werken. Hij doet het gras groeien voor de dieren, het gewas ten dienste van de mens. Hij brengt voedsel uit de aarde voort."

Waar kan ik lezen over Biddag?

In de Bijbel kun je op de volgende plaatsen lezen over gebed en bidden, vertrouwen op God en leven in afhankelijkheid van God: 

Aan de slag met de Bijbel?

De BijbelBoost is een gratis videoserie van Wycliffe Bijbelvertalers die jou helpt om vanuit het Woord van God te leven. Je ontvangt 6 keer een inspirerende boost in je mailbox, waarin christelijke sprekers samen met jou aan de slag gaan met het thema ‘Vol van Jezus’.

Bidden voor Wycliffe Bijbelvertalers

Gebed is het fundament én een belangrijk onderdeel van het werk van Wycliffe Bijbelvertalers. Wij geloven dat bidden daadwerkelijk iets kan veranderen. Je kunt voor verschillende onderdelen bidden:

  • Bidden voor mensen zonder Bijbel
  • Bidden voor onze veldmedewerkers
  • Bidden voor het werk van Wycliffe Bijbelvertalers in het algemeen. 

Veelgestelde Vragen

Wanneer is het biddag?

Biddag is een dag in de Nederlandse christelijke traditie, die elk jaar op de tweede woensdag van maart wordt gevierd. Ook wel 'Biddag voor gewas en arbeid' genoemd. Deze dag wordt voornamelijk onder gereformeerden en reformatorischen gevierd.

Wat vieren we met biddag?

Biddag wordt voornamelijk gevierd in kerkdiensten. In veel protestantse kerken, vooral in de meer traditionele gemeenten, worden 's avonds speciale kerkdiensten gehouden. Deze diensten hebben vaak de volgende kenmerken:

  • Preken die focussen op het thema van werk en Gods voorzienigheid
  • Uitgebreide gebeden voor verschillende aspecten van arbeid en economie
  • Bijbellezingen die relevant zijn voor het thema van de dag
  • Speciale liederen of psalmen die passen bij de thematiek van Biddag 

Op sommige pekken is Biddag een vrije dag, zodat mensen de diensten kunnen bijwonen.

In sommige vissersdorpen wordt biddag gevierd als Biddag voor Gewas, Arbeid en Visserij. Vaak werden deze vieringen op zondag georganiseerd, zodat de vissers ook aanwezig kunnen zijn.

Een ander voorbeeld is Urk, waar Biddag al op de tweede woensdag in februari plaatsvindt. 

Waar bid je voor op biddag?

Hoewel de oorspronkelijke context van Biddag sterk verbonden was met de agrarische samenleving, heeft de dag in de moderne tijd een bredere betekenis gekregen. Tegenwoordig bidden gelovigen niet alleen voor een goede oogst, maar voor alle aspecten van werk en economie.

Enkele kernpunten van Biddag zijn:

  • Dankbaarheid uiten voor Gods voorzienigheid
  • Bidden voor zegen op het werk en de economie
  • Reflecteren op de rol van arbeid in het leven
  • Bidden voor wijsheid in het beheer van natuurlijke hulpbronnen
  • Solidariteit tonen met mensen die het moeilijk hebben in hun werk of economische situatie 

Biddag buiten de kerk

Hoewel Biddag traditioneel een kerkelijke aangelegenheid is, zijn er ook manieren waarop de thema's van deze dag buiten de kerk worden meegenomen:

  • Scholen: Sommige christelijke scholen besteden aandacht aan Biddag in hun lesprogramma, waarbij ze thema's als dankbaarheid, werk en maatschappelijke verantwoordelijkheid bespreken.
  • Bedrijven: In regio's waar Biddag sterk leeft, kunnen bedrijven ervoor kiezen om op deze dag extra aandacht te besteden aan thema's als maatschappelijk verantwoord ondernemen of de work-life balance van hun werknemers.
  • Persoonlijke reflectie: Ook voor mensen die niet naar de kerk gaan, kan Biddag een aanleiding zijn om na te denken over de rol van werk in hun leven en hun bijdrage aan de samenleving.
     

Is biddag nog relevant?

In een tijd waarin de Nederlandse samenleving steeds meer geseculariseerd raakt, kun je je afvragen of een dag als Biddag nog relevant is. Voor veel gelovigen blijft het wel een belangrijk moment van bezinning en gebed. Er is bijvoorbeeld ruimte voor:

  • Reflectie op werk-privé balans: In een maatschappij waar burn-out en stress veelvoorkomende problemen zijn, biedt Biddag een moment om na te denken over de plaats van werk in ons leven.
  • Ecologisch bewustzijn: Het gebed voor 'gewas' kan in de huidige context breder worden getrokken naar zorg voor het milieu en duurzaamheid.
  • Solidariteit: Biddag herinnert gelovigen eraan om niet alleen aan hun eigen welzijn te denken, maar ook aan dat van anderen, inclusief mensen in economisch moeilijke situaties.
  • Ethiek in zaken en economie: De dag kan aanleiding geven tot reflectie over ethische kwesties in het bedrijfsleven en de economie.
  • Cultureel erfgoed: Voor sommigen is Biddag een manier om verbonden te blijven met Nederlandse tradities en cultureel erfgoed.

Geef aan Bijbelvertaalwerk