Wakker geschud
door de Waarheid

In het uitgestrekte noordoosten van Papoea-Nieuw-Guinea ligt Markham Valley, het thuis van de Adzera. Het is voor de christenen onder hen ontzettend lastig om een christelijk leven te leiden. Want hoe breek je met zonden en verkeerde gewoontes als je opgroeit in een wereld waarin wraak, angst en geesten zo gewoon zijn? Daarom duiken christenen een week lang de Bijbel in. En dat zorgt vaak voor bijzondere ontdekkingen!

In het voorjaar van 2023 kwamen 69 Adzera samen in een dorp in Markham Valley. Onder leiding van een team van Wycliffe Bijbelvertalers gaan de deelnemers de diepte in. Ze denken na over Jezus, zonde, redding, genade en hoe je een christelijk leven leidt. “We hebben hier al meer dan honderd jaar een kerk, maar God heeft jullie gebracht om ons wakker te schudden. Jullie hebben ons geholpen om te ontdekken wat Hij in Zijn Woord tot ons zegt”, vertelt een kerkleider enthousiast.

“We hebben hier al meer dan honderd jaar een kerk, maar God heeft jullie gebracht om ons wakker te schudden.”

 

Open ogen door Gods Woord

De trainingen in Markham Valley maken deel uit van SALT, een bediening op Papoea-Nieuw-Guinea die kerkleiders en christenen traint in het begrijpen én toepassen van de Bijbel. SALT staat voor Scripture Application and Leadership Training (letterlijk: Bijbelgebruik- en leiderschapstraining). Al meer dan tien jaar reist het team, bestaande uit lokale christenen en uitgezonden veldmedewerkers, door Papoea-Nieuw-Guinea om trainingen te geven.

“Het is altijd een prachtig moment als we tijdens de training zien dat het kwartje valt bij de mensen: dat ze ontdekken wie God is en wat er in de Bijbel staat.”
— Luke Aubrey, teamleider van het SALT-team

 

Zelf ontdekken

Keer op keer zien Luke en het team dat mensen én gemeenschappen veranderen. Dat mensen de Bijbel laten spreken én hun leven onder de loep nemen is een groot wonder. “Deelnemers gaan in kleine groepen uiteen en bespreken met elkaar wat ze hebben gelezen. We laten hen zelf discussiëren en ontdekken wat God van hen vraagt”, vertelt Luke.

 

Een tros bananen op je rug

Bij de Adzera gebeurde dit ook na de training. In de cultuur van de Adzera is het gebruikelijk dat de vrouwen het zware werk doen. Mannen helpen daar niet bij. Een dominee raakte tijdens de trainingsweek meer en meer overtuigd dat we elkaar moeten dienen. Aan het einde van de week besloot hij zijn vrouw te helpen door een zware tros bananen naar de keuken te sjouwen. Dat had de gemeenschap nooit eerder gezien! Toen hij de bananen in de keuken afleverde, vertelde hij de vrouwen dat hij anderen wil laten zien dat het goed is om Jezus’ liefde te laten zien. •

 

Mensen veranderen door Gods Woord.
→ Ik doneer aan het Bijbelvertaalwerk!


Doneer nu

Help jij mee? Met jouw bijdrage steun je onder meer de trainingen waardoor mensen de Bijbel beter leren begrijpen en toepassen. Samen werken we eraan dat Gods Woord beschikbaar komt in elke taal. Steun het Bijbelvertaalwerk!

Wycliffe Bijbelvertalers
RSIN: 804 855 110
Privacy